MNB: azonnali tiltás a Company Express Kft.-nek alkuszi tevékenység gyanúja miatt

Gazdaság, 2021.08.04

Azonnali hatállyal megtiltotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a budapesti székhelyű Company Express Pénzügyi Tanácsadó és Számviteli Szolgáltató Kft.-nek, hogy jogosulatlan pénzügyi közvetítői - különösen alkuszi - tevékenységet végezzen - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.

Az MNB hivatalból folytat piacfelügyeleti eljárást a Company Express Kft. tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat arra irányul, hogy a társaság végzett-e üzletszerűen - a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerint az MNB engedélyéhez kötött - pénzügyi szolgáltatás közvetítése, így különösen alkuszi tevékenységet. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján teszi közzé.

A jegybank eddigi adatai szerint a Company Express Kft. az elmúlt időszakban rendszeresen, legalább 12 alkalommal működhetett közre az őt megbízó, részben offshore hátterű vállalati ügyfelek részére különböző magyarországi pénzügyi intézményeknél bankszámlák megnyitásában, tevékenységéért meghatározott megbízási díjat felszámítva. A társaság azonban nem rendelkezik az MNB engedélyével pénzügyi szolgáltatás közvetítése, és ezen belül alkuszi tevékenység végzésére Magyarországon.

A közlemény szerint az alkuszok az ügyfelekkel kötött megbízási szerződések alapján, azok nevében választanak ki megfelelő pénzügyi intézményt és segítik elő a vele való (pénzügyi tevékenységre irányuló) szerződéskötést. Ügyfélvédelmi okokból tevékenységük során szigorú üzleti megbízhatósági, fogyasztóvédelmi és egyéb követelményeknek kötelesek megfelelni. Rendelkezniük kell a tevékenységükből eredő esetleges károk fedezéséhez szükséges felelősségbiztosítással, megfelelő induló tőkével, vezető állású személyeiknek pedig szakmai végzettséget és gyakorlatot kell igazolni.

Kiemelték, az alkusszal kapcsolatba lépő ügyfelek érdekeinek védelme érdekében mindezeket az MNB engedélyezési eljárásában, később pedig ezen piaci szereplők felügyelésekor vizsgálja. A jogosulatlan szolgáltatók viszont nem teljesítik ezeket a feltételeket, ezért működésük átláthatatlan és kárveszélyt jelenthet ügyfeleik számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!