MNB: három százalékkal csökkent a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás átlagdíja a harmadik negyedévben

Gazdaság, 2021.11.29

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer forint volt az idei harmadik negyedév végén, 3 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában, ezen belül a budapesti autók átlagos díja 11 százalékkal csökkent ugyanebben az időszakban - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn, friss negyedéves kgfb-indexe alapján.

A mérsékeltebb országos csökkenés hátterében a fővároson kívüli átlagdíj változatlansága áll, de ott korábban nem is történt a budapestihez hasonló emelkedés - jelezte az MNB.

Az egyéb járműkategóriák átlagdíjainál is csökkenést tapasztaltak. A segédmotorok és a nagyobb buszok kivételével az egyedi szerződések esetében 3-10 százalékkal mérséklődtek a díjak. A legnagyobb elmozdulás a teherautók, vontatók és nehézpótkocsik piacán történt.

A taxik esetében az előző negyedévi visszaesést követően ismét jelentősen, 22 százalékkal csökkentek az átlagos díjak, az MNB szerint ezt részben a taxisok számának csökkenése okozhatja.

A közlemény szerint a személyautóknál folytatódott az előző negyedévben indult folyamat, a kárráfordítások emelkedésének hátterében valószínűleg az autóhasználat növekedése, valamint a nyári utazásokból fakadó fokozott forgalom áll. Ennek és a stagnáló átlagdíjaknak köszönhetően tovább csökkent az MNB által számított korrigált díjindex az idei első negyedéves csúcsról.

A jegybank 2021-től negyedévente teszi közzé a kgfb díjak és károk alakulását bemutató indexét az általa működtetett, biztosítói adatszolgáltatáson alapuló adatbázis segítségével. Az MNB a honlapján, a külön erre a célra létrehozott felületen mutatja be a friss adatokat, amelyek 2016 első negyedévéhez viszonyítva jelzik a személygépkocsik díjszintjének változását, illetve információt adnak a negyedéves elmozdulásokról is. Az index rendszeres közzététele a fogyasztók és a közvélemény minél pontosabb, átláthatóbb tájékoztatását és a verseny élénkülését segíti elő - emelte ki az MNB.

Az adatok az átlagos változást mutatják, az egyedi kgfb szerződéseknél ettől eltérhetnek a díjváltozások. Ha egy ügyfél a folyamatokat és egyedi szerződését áttekintve esetleg nincs megelégedve kgfb díjával vagy a szolgáltatás minőségével, szerződéskötési évfordulóján lehetősége van a számára legkedvezőbb biztosítási ajánlat kiválasztására és új szerződés megkötésére - hívta fel a figyelmet közleményében a jegybank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!