MNB: kiugró hozamot értek el a nyugdíjpénztárak tavaly

Gazdaság, 2024.03.13

Az önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly mintegy 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el, lényegesen túlszárnyalva az év végén mért inflációs mutatót - közölte szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Kiemelték, a pénztári megtakarítás igazán hosszú távon gyümölcsöző termék, amit a 15 éves 7 százalékos hozam is jól mutat, ami 2 százalékot meghaladó reálhozamot eredményezett a pénztári tagoknak.

A közleményben kifejtették, több mint 25 éve nem látott csúcson, 21,2 százalékos - záró vagyonnal súlyozott - nettó hozammal zárták a 2023-as évet az önkéntes nyugdíjpénztárak. Ez közel 5 százalékponttal múlja felül az elmúlt két és fél évtized eddigi legjobb hozamteljesítményét, 2009-ben 16,3 százalék volt a nettó hozam.

Tavaly jellemzően a hosszabb lejáratú kötvényeket tartalmazó vegyes (klasszikus, kiegyensúlyozott) és a magasabb részvényhányadú, növekedési portfóliók értek el magasabb hozamokat. A biztonságosabb, például a pénzpiaci, kockázatkerülő portfóliók többsége valamivel szerényebb - de így is szinte kivétel nélkül kétszámjegyű - teljesítményekkel zárt - mutatott rá a jegybank.

Hozzátették, mivel a 2023 december/2022 decemberi infláció 5,5 százalék volt, ez azt jelenti, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak tavalyi reálhozama mintegy 14,9 százalékot tett ki.

Az önkéntes pénztárak alacsony, 1 százalék alatti éves működési és egyéb költségeit (díjterhelését), és a tagdíjbefizetések után járó 20 százalékos adókedvezményt is figyelembe véve a pénztári megtakarítások továbbra is versenyképes öngondoskodási formának számítanak a nyugdíjcélú előtakarékossági termékek piacán - közölte az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!