Módosításokkal fogadták el Nagykanizsa költségvetését

Gazdaság, 2024.03.11

Nem a fideszes polgármester által beterjesztett költségvetést, hanem a közgyűlési többséget adó Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciója által módosított változatot fogadta el hétfőn Nagykanizsa önkormányzata.

A vita kezdetekor Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP) az általa beterjesztett, a Fidesz-KDNP frakcióval egyeztetett költségvetési tervezetről azt mondta: a 14,9 milliárd forintos kiadással és bevétellel számolt 2024-es büdzsé számos fejlesztést tartalmaz, amit lehetővé tett, hogy az állami támogatások, illetve az adó- és kamatbevételek emelkedtek, az energiaárak pedig kedvezőbben alakultak.

Hozzátette: a kormány gazdaságpolitikájának megfelelően készült az előterjesztés, ami tartalmazza az önkormányzat által ellátott közfeladatok és önkéntes feladatok fedezetét, nem számol működési hiánnyal és fejlesztési hitellel.

Kitért arra, hogy csaknem 5 milliárd forintot tesz ki idén az önkormányzat közhatalmi bevétele, amiből 4,1 milliárd a tervezett helyi iparűzési adó, így reményei szerint kedvezőbb lehet az idei gazdálkodás a korábbi évekhez képest. A büdzsé a Volánbusznak a tömegközlekedési költségek kiegészítésére 576 millió forintot tartalmaz, általános tartaléknak 83 millió forintot terveztek, 40 milliót munkahelyteremtési támogatásra, együttesen 250 milliót a verseny- és élsport, valamint sportegyesületek támogatására.

Bizzer András alpolgármester (Fidesz-KDNP) úgy vélekedett, hogy a körülményekhez képest sikerült egy jó költségvetést összeállítaniuk, amely számos fejlesztést tartalmaz. Jelezte, hogy az állami támogatások mértéke ugyan 300 millió forinttal elmarad a tavalyitól, de csak azért, mert 2023-ban jelentős kormányzati forrásokhoz jutott a város, ezek maradványa pedig az idei évben is segíti a fejlesztések megvalósítását.

Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője arra emlékeztette a képviselőket, hogy a polgármester által felsorolt fejlesztési elképzelések jó részéről már döntött az ÉVE, azok meg is valósulnak a tavalyi megtakarításokból.

Azt is kijelentette, hogy ezt a költségvetést nem fogadják el, mert jelentős forrásokat von el az önkormányzati cégektől, holott az üzemanyag vagy a munkaerő költsége is jelentősen emelkedett az elmúlt években. Működésképtelenné tenné, ellehetetlenítené a város cégeinek működését a polgármesteri költségvetés, nem jutna elegendő forrás fűnyírásra, közterületek karbantartására vagy szemétszállításra - mondta.

Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: ez a bosszú költségvetése az önkormányzati cégek ellen.

Nem jutna elég pénz a közterületekre, ugyanakkor a büdzsé létszámleépítéseket okozna, be kellene zárni az év második felében a Kanizsa Arénát és a városi uszodát, a játszóterek felét is, és meg kellene szüntetni a városi televíziót és az újságot az önkormányzati városfejlesztő céggel együtt. Ez utóbbi veszélybe sodorná az európai uniós források lehívását is - jegyezte meg az önkormányzati képviselő.

Az általa beterjesztett módosításokról azt mondta: úgy változtattak az egyes költségvetési sorokon, hogy a város biztonságosan működtethető legyen és jusson elég forrás a fejlesztésekre. Számításai szerint pedig nem 300 millióval, hanem csaknem egymilliárd forinttal ad kevesebbet a kormány a városnak.

A vita végén nyolc igen és hat nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadta el a nagykanizsai közgyűlés az ÉVE frakciójának módosításával átalakított 2024-es költségvetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!