Módosította az atomerőművek bővítésére irányuló pályázatot a cseh kormány

Gazdaság, 2024.02.01

Újra módosította a cseh atomerőművek kibővítésére irányuló nemzetközi pályázatot a prágai kormány.

Petr Fiala miniszterelnök szerda este a kormányülés után bejelentette: a kormány felszólítja a projektben állva maradt két vállalatot, hogy egy új atomblokk megépítése helyett négy új blokk építésére tegyen kötelező érvényű ajánlatot. A pályázatban eredetileg az szerepelt, hogy egy blokk megépítésére kötelező jellegű, a továbbiakra pedig csak nem kötelező jellegű ajánlatokat kell tenni az érdeklődőknek.

A mintegy két éve meghirdetett pályázaton tavaly október végéig három cég adott be ajánlatot: az amerikai Westinghouse, a francia EDF társaság, valamint a dél-koreai KHNP csoport. A pályázat folytatásából most a cseh kormány kizárta a Westinghouse-t, mert nem teljesítette az egyik pályázati feltételt, mégpedig azt, hogy ajánlatának kötelező jellegűnek kellett volna lennie.

Az EDF-nek és a KHNP-nek április 15-ig kell új, kötelező jellegű ajánlatokat tenniük négy új atomblokk megépítésére - jelentette be a cseh kormányfő. Petr Fiala szerint a kormány azért döntött a négy új blokk mellett, mert szakértői számítások szerint így a költségek mintegy 25 százalékkal alacsonyabbak, mintha először csak egy blokk épülne, a többi pedig később, egy új tender alapján.

A tavaly októberben leadott ajánlatokat jelenleg a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szakértői elemzik. Ennek eredményét május végéig kell átadni a kormánynak.

"A kormány a frissített ajánlatok kiértékelése alapján dönt véglegesen arról, hogy egy vagy pedig négy új reaktort építtet" - mutatott rá a kormányfő.

A cseh kormány döntését a francia EDF üdvözölte, és közölte, hogy továbbra is részt kíván venni a munkában. Az amerikai Westinghouse és a dél-koreai KHNP egyelőre nem nyilatkoztak - írja a CTK hírügynökség.

Csehországnak jelenleg két atomerőműve van: a nyolcvanas években átadott Dukovany, valamint az ezredforduló idején indult Temelín. Dukovanyban négy 510 megawattos, Temelínben pedig két 1000 megawattos reaktor működik. A tervek szerint Dukovanyban és Temelínben is két-két új 1000 megawattos reaktor épülne. A két atomerőmű jelenleg a cseh áramtermelés mintegy harmadát biztosítja, bővítésük után ez legalább kétharmadra növekedne - mutatott rá Josef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter. Az első új blokkot 2036-ban tervezik átadni Dukovanyban.

A hivatalos kormánynyilatkozatok szerint a cseh állam eddigi legnagyobb összegű beruházásáról van szó. Egy reaktorblokk megépítése a sajtóban közölt becslések szerint mintegy 160 milliárd koronát tenne ki (korona=15,39 forint). A mostani pályázatok árajánlatai nem nyilvánosak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!