Nagy lendületet vett a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben novemberben

Gazdaság, 2021.11.18

Elemzők által vártnál jóval nagyobb lendülettel nőtt a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében novemberben.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön azt közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató értéke április óta legmagasabb szintre, 39 pontra ugrott az októberi 23,8 pontról. Elemzők jóval szerényebb növekedésre, 24 pontra számítottak.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az új megrendelésekre vonatkozó alindex 17 ponttal, 47,4 pontra erősödött, a kiszállításoké pedig 2 ponttal, 32,1 pontra emelkedett. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások mutatója 4 ponttal, 28,5 pontra nőtt.

Az árnyomás továbbra is magas. A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke 10 ponttal, 80 pontra emelkedett, ezzel a legmagasabb volt a júniusi 80,7 pont óta, ami 42 éves csúcsnak számított. Az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke 12 ponttal, 62,9 pontra emelkedett, 1974 júniusa óta a legmagasabb volt.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Az amerikai gazdaság teljesítményének nagyjából közel 12 százalékát fedi le a feldolgozóipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!