Nagy Márton: a kormány által alacsony szintre leszorított infláció jó a családoknak és jó a gazdaságnak is

Gazdaság, 2024.06.10

A kormány által alacsony szintre leszorított infláció jó a családoknak és jó a gazdaságnak is - állapította meg a májusi inflációs adatokat értékelő hétfői kommentárjában Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye hivatkozik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)legfrissebb adataira, amelyek szerint 2024 májusában éves alapon 4 százalékot ért el az infláció mértéke, azaz a korábbi hónapokhoz hasonlóan, továbbra is alacsony szintet ér el. Áprilishoz mérten májusban minimális mértékben csökkentek az árak, az infláció áprilishoz viszonyítva 0,1 százalék volt.

A májusi adatok közül figyelemre méltónak nevezték, hogy az élelmiszerek termékcsoportján belül a tojás ára 22 százalékkal, a liszté 19,6 százalékkal, a tejtermékeké 11,6 százalékkal, a száraztésztáé 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A háztartási energia 2,4 százalékkal, ezen belül a vezetékes gáz 4,7 százalékkal, míg az elektromos energia 2,9 százalékkal lett olcsóbb.

Az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés komoly segítséget jelent a magyar családok számára - mutattak rá.

Nagy Márton az adatokat értékelve kiemelte, hogy a kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően, úgy mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő, az infláció összeomlott, a kormányzati lépések által generált árverseny eredményeképpen pedig alacsony szinten maradt. Ez az árverseny különösen jelentős az élelmiszerek esetében.

Megjegyezte, a kormány letörte a háborús üzemanyagárakat, májusban havi alapon 4,4 százalékot esett a járműüzemanyagok ára a KSH adatai szerint.

A miniszter megállapította, hogy az alacsony infláció egyaránt jó a családoknak és a vállalkozásoknak is, az ugyanis egy pozitív láncreakciót indított el a nemzetgazdaságban, fokozatosan bekapcsolva a gazdaság hajtóműveit. Az infláció letörésének köszönhetően szeptember óta nőnek a reálbérek, azaz egyre többet ér a családok jövedelme. Ennek eredményeképpen folyamatosan oldódik a lakosság óvatossági motívuma, így többet költenek és többet utaznak, amely folyamatosan növeli a fogyasztást. Ezt jelzi, hogy már negyedik hónapja nő a kiskereskedelmi forgalom és az év eddigi teljesítménye alapján 2024-ben is újabb rekordot dönthet a turizmus. A lakossági bizalom egyre pozitívabb, ennek hatása jelenik meg az élénkülő hitelkeresletben. Mindez összességében pozitívan hat a belföldi keresletre, így a belgazdaság teljesítményére.

Nagy Márton hangsúlyozta, a kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Ezzel hazánk gazdasági teljesítménye az uniós élmezőnyhöz tartozik. Ehhez az alacsony infláció, valamint az ehhez köthető kereslet-élénkülés is hozzájárult. Így a háború okozta infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány idén 2,5 százalékos növekedést elérve újraindítja a gazdaságot, jövőre pedig tovább, 4,1 százalékra emeli a növekedés ütemét - olvasható a minisztérium közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!