Nagy Márton: az új vállalkozásfejlesztési központ segély helyett lehetőséget nyújt

Gazdaság, 2024.04.12

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.

Nagy Márton úgy fogalmazott: a jelenlegi kormány másként gondolkodik, hiszen az egyén helyett a családot, a külföld helyett a magyarokat, a segély helyett a munkát helyezi előtérbe. "Az álmok megvalósítására" törekszik munkahelyek, valamint a felemelkedés, felzárkózás feltételeinek megteremtésével - tette hozzá.

Rámutatott: ebbe a szellemiségbe illik bele a kiskunhalasi vállalkozásfejlesztési központ megvalósítása is, melynek legfontosabb célja a hátrányos helyzetű emberek, köztük kiemelten a romák elsődleges, azaz nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésének, érvényesülésének támogatása.

A kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy a megvalósult és az idén újra induló gazdasági növekedést ne csupán a tőkeerős nagyobb cégek, hanem a legkisebbek, így az egyéni vállalkozások is érezzék. Ehhez fontos a cigányság támogatása a felzárkózás és a vállalkozóvá válás útján - mondta a tárcavezető.

Szavai szerint az elmúlt 14 év sikerei közé tartozik, hogy közel teljes foglalkoztatás alakult ki Magyarországon. A munkaerőpiac mintegy 300 ezres tartalékának mobilizálásához szükség van a szakképzés, felnőttképzés, tanácsadás további erősítésére és olyan mintákra, akiknek sikere ösztönzi a még inaktívakat, "mert a magyar munkahelyek a magyaroké" - fogalmazott.

Nagy Márton arról beszélt, hogy a kormány szeretné, ha a gazdasági teljesítmény elérné az uniós átlag 90 százalékát, a foglalkoztatásban pedig a világszerte kimagaslónak számító 85 százalékos foglalkoztatási rátát.

A statisztikák szerint az irány jó, mert minden korosztályban növekvő foglalkoztatást mutat, ezzel párhuzamosan pedig a közmunkások száma folyamatosan csökken - húzta alá. Ugyanakkor látszik egy átrendeződés is: az állami szférából a munkavállalók egyre nagyobb aránya lép át a magánszektorba - mondta.

Sztojka Attila, a Belügyminisztérium roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa az MTI kérdésére elmondta: a központ 43 millió forint kormányzati támogatással jött létre és célja, hogy 4 tanácsadóval már az első évben is akár napi 8-10 vállalkozást menedzseljen.

Ezzel elérhető, hogy a térség ma még kiaknázatlan, rejtett munkaerőpiaci erőforrásai megjelenjenek a gazdaságban. Egyúttal hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását elősegítő, idővel számukra újabb munkahelyeket is teremtő cégek jöhetnek létre, amelyek sikerrel hozzáférnek hazai és uniós gazdaságfejlesztési forrásokhoz - húzta alá.

Kitért arra is, hogy a kezdeményezés segíti a jelenleg még szürkegazdaságban tevékenykedők legális foglalkoztatását, megélhetését. Ehhez sokszor csak a megfelelő tudás hiányzik, melyet az új központban megkaphatnak a szolgáltatást igénybe vevők - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!