Nagyon visszaesett tavaly a tömegközlekedés Csehországban

Gazdaság, 2021.03.30

Nagyon visszaesett a koronavírus-járvány következtében a tömegközlekedési eszközök kihasználtsága tavaly Csehországban - derült ki a közlekedési minisztérium által kedden nyilvánosságra hozott statisztikákból.

A cseh vasutak (CD) tavaly 193,8 millió utast szállítottak, ami éves szinten 30 százalékos csökkenés. Az állami kézben lévő CD tavalyi vesztesége meghaladja az 5 milliárd koronát.

A válság még inkább érintette az autóbuszközlekedést, amelyben az utasok száma 35 százalékkal, mintegy 122 millió utassal, 232,9 millióra esett vissza.

Kisebb mértékben, de csökkent a teherszállítás is, a közlekedési vállalatok ennek következtében több száz milliárdos veszteségeket könyveltek el tavaly. A vasútak 98 millió tonna árut szállítottak, a csökkenés 8 százalékos. A közúti teherszállítás 9 százalékkal 459 millió tonnára csökkent.

A járvány a legnagyobb mértékben a légi közlekedést érintette. A csehországi repülőterek tavaly 3,82 millió utast kezeltek, 80 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben. A cseh légitársaságok - a Smartwingst és a CSA - utasforgalma 84 százalékkal csökkent. Mindkét légitársaságnak jelenleg nagy anyagi gondjai vannak. A Smartwingst kétmilliárd koronás kölcsönt vett fel a kereskedelmi bankoktól, míg a CSA csődött, valamint nagymértékű átszervezést jelentett be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!