TV műsor

NAK: fokozott készenlétre váltott a jégkármérséklő rendszer

Gazdaság, 2021.07.16

Ismét rendkívüli időjárás várható, ezért fokozott készenlétre váltott a jégkármérséklő rendszer - közölte az üzemeltetésért felelős Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel.

A rendszer azonnal bekapcsol, ha térségi riasztást kap az Országos Meteorológiai Szolgálattól. A veszély nem szüntethető meg teljes mértékben, hiszen például a szupercellák ellen nem lehet védekezni, de az eddigi tapasztalatok alapján sokkal kevesebb a veszteség. Ennek hasznát nem csak a mezőgazdaság látja, hiszen a bejelentések alapján a lakossági, ipari, állami ingatlanokban és ingóságokban is kisebb a kár, mint korábban - mutattak rá.

A közlemény szerint országszerte 986 talajgenerátorból jut a felhőkbe az ezüst-jodid, amely csökkenti a földre hulló jégszemcsék méretét. A rendszer kiépítését az egyre szélsőségesebb időjárás indokolta, amely Európával együtt Magyarországot is sújtja - tették hozzá.

Magyarországon 2018 tavasza óta működik a jégkármérséklő rendszer, a védekezési időszak belföldön április 15-től szeptember végéig tart. Az üzembe helyezés előtti évben összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók, a következő évben 22 ezer hektárnyit. 2015 és 2017 között 84 százalék volt a jégkár aránya a zivatarkárokon belül, 2018 és 2020 47 százalék. Számítások szerint a jégkármérséklő rendszer minden évben több tízmilliárd forint kárt előz meg - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!