Navracsics Tibor: a szakképzés területén Magyarország Európa élvonalába került

Gazdaság, 2024.05.23

A szakképzés területén az elmúlt időszak átalakításainak köszönhetően mára Magyarország Európa élvonalába került - hangsúlyozta a Közigazgatási és Területfejlesztési miniszter a Veszprémi Szakképzési Centrum tanműhely-komplexuma csaknem 4 milliárd forintos fejlesztésének bejelentésén.

Navracsics Tibor csütörtökön sajtótájékoztatón Veszprémben arról is beszélt, hogy a 2020-ban életre hívott helyreállítási és ellenállóképességi alapból finanszírozott fejlesztések Magyarország pozíciójának további erősödését célozzák az uniós országok rangsorában.

Pap Máté, a Veszprémi Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott, hogy a siker titka a célok ambiciózus, közérthető megfogalmazása az itt élők érdekeit szem előtt tartva. Szavai szerint a képzés népszerűségét mutatja, hogy Veszprémben van olyan technikum, ahol bizonyos szakokra tízszeres a túljelentkezés.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) azt emelte ki: a város célja az, hogy az élhetőség alapján a hasonló adottságú települések európai listáján az első húszba kerüljön. Ehhez olyan együttműködő partnerekre van szükség, mint a vállalkozók vagy a magyar állam - mondta.

Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára felidézte: négy éve kezdődött a szakképzés technológiai változásokat követő átalakítása. Megújult a tananyag és a módszertan, béremelést kaptak az oktatók valamint infrastruktúrafejlesztés is történt - mondta. Hozzátette: két év alatt harminc százalékkal többen jelentkeztek a szakképzésbe, ami a képzés társadalmi elismertségének erősödését jelzi.

Perényi Lóránt az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti stratégiáért felelős helyettes államtitkára az összefogás fontosságát hangsúlyozta egy-egy fejlesztés érdekében, és célnak nevezte, hogy a megvalósítandó komplexum fenntartható, magas minőségű és hatékony működésű legyen.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a beruházással a szakképzés iránti egyre növekvő érdeklődést kell kiszolgálni.

A Veszprémi Szakképzési Centrum ötven éves, 2200 négyzetméteres tanműhely-komplexumának felújítása során szigetelik a tetőhéjazatot, kicserélik a nyílászárókat, új műhelykapukat építenek be, a falakat szigetelik, felújítják a gépészeti és villamos hálózatot, étkezőt és konferenciatermet alakítanak ki és mintegy másfél milliárd forintból új eszközöket vásárolnak.

A felújítás révén az építőipari, épületgépészeti, fa- és bútoripari valamint a gépészeti szakmát elsajátító tanulók képzése a korábbinál magasabb színvonalon valósulhat meg. Hét intézmény több mint 5 ezer tanulója vehet részt az oktatásban - áll a helyszínen kiadott sajtóanyagban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!