Négyéves mélypontra lassult az euróövezeti magánszektor növekedése decemberben

Gazdaság, 2018.12.14

Az elemzők által várt enyhe gyorsulás helyett négyéves mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedési üteme decemberben az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimenedzser-indexeinek tanúsága szerint.

Az előzetes adatok szerint az euróövezet feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 51,3 pontra, 49 havi mélypontra, süllyedt a novemberi 52,7 pontról. Ez a legrosszabb adat 2014 novembere óta. Elemzők enyhén gyorsuló ütemre, 52,8 pontra számítottak decemberről.

Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe 51,4 pontra, ugyancsak 49 havi mélypontra zuhant. Elemzők 53,5 pontot vártak a novemberi 53,4 pont után.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 34 havi mélypontra, 51,4 pontra esett a novemberi 51,8 pontról. Elemzők 52,0 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb, 50 pont feletti érték a gazdasági aktivitás fokozódását, az alacsonyabb pedig a mérséklődését tükrözi.

Decemberben gyakorlatilag stagnált az új megrendelések állománya, a foglalkoztatottságának növekedésének üteme kétéves mélypontra esett és romlott az üzleti hangulat. A gazdasági növekedés hónapok óta tartó lassulását tovább súlyosbították a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásai, valamint az autók iránti kereslet további gyengülése.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németország és Franciaország magánszektorának teljesítménye egyaránt négyéves mélypontra zuhant.

Németország esetében az összetett beszerzésimenedzser-index 0,1 ponttal 52,2 pontra, 48 havi mélypontra csökkent, miközben elemzők emelkedésre, 52,5 pontra számítottak. A szolgáltatóipari BMI 52,5 pontra, héthavi mélypontra, a feldolgozóipari pedig 51,5 pontra, 33 havi mélypontra esett.

A második legnagyobb gazdaság, Franciaország esetében nemcsakhogy a vártnál sokkal rosszabbak lettek az előzetes adatok, hanem 50 pont alá, a növekedést a csökkenéstől elválasztó küszöb alá estek. Az összetett BMI értéke 4,9 ponttal, 49,3 pontra, a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 1,1 ponttal, 49,7 pontra, a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index pedig 5,5 ponttal, 49,6 pontra csökkent.

Az euróövezeti gazdaság növekedési üteme az utóbbi négy év leggyengébb szintjére lassult 2018 végére, ami részben azzal magyarázható, hogy a termelést és a turizmust megzavarták a franciaországi sárgamellényesek tiltakozásai. Ám valójában az egész euróövezetre jellemző a lassulás, és a vállalkozások aggódnak a globális gazdasági és politikai feszültségek miatt - mutatott rá Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a tanulmány megállapításait kommentálva.

Hozzátette: az adatokból arra lehet következtetni, hogy a negyedik negyedév egészében 0,3 százalék körül lesz a GDP-növekedés üteme, ám decemberben már közelebb áll a 0,1 százalékhoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!