Neked való a tőzsdézés? Megéri belevágnod?

Gazdaság, 2019.08.20

A tőzsde a hétköznapi emberek számára egy kaotikus és kiismerhetetlen rendszer, ahol sokat lehet keresni vagy épp nagyot bukni.

Szendrei Ádám Pedig a hatalmas hozamok csak úgy repkednek a brókercégek hirdetéseiben, akik azt szeretnék, hogy náluk kezdd el a tőzsdézést. Bár a gyors meggazdagodás csábító lehet, a szép ígéretek hallatán érdemes megállnod, és átgondolnod, hogy vajon neked való-e a tőzsde.

Mi a tőzsde?

Arról, hogy mi a tőzsde, valószínűleg van némi fogalmad, ha máshonnan nem, az ezzel a témával foglalkozó filmekből. Persze ma már nem kell fizikailag a kereskedés helyén lenned, hiszen online is be tudsz fektetni a világ bármely pontjáról.

A tőzsde a hosszú lejáratú befektetések, értékpapírok, illetve követelések piaca, aminek a legfontosabb szereplői a befektetők és a kibocsátók. A kibocsátók lehetnek többek között vállalatok, amik a részvényeiken keresztül kínálnak befektetési lehetőséget. Annyit még mindenképpen tudnod kell, hogy te, mint magánszemély, nem léphetsz fel vásárlóként vagy eladóként a tőzsdén, csakis a közvetítőkön (brókercégek) keresztül teheted ezt meg.

Döntsd el, mi a célod: befektetés vagy spekuláció?

Mielőtt tőzsdézésre adnád a fejed, el kell döntened, hogy hosszú távra tervezel, és a meglévő vagyonod megőrzése, gyarapítása a cél, vagy a rövid távú árváltozásokból szeretnél profitot realizálni. Ha az utóbbit választod, arra a tőzsde kiváló lehetőség, de csak akkor, ha jól csinálod.

Jól csinálni viszont csak úgy tudod, ha képzed magad, és időt szánsz a szükséges tudás megszerzésére. Ne feledd, Rómát sem egy nap alatt építették, és szerencséd ugyan lehet, de egy rossz stratégiával akár az összes pénzed elbukhatod.

Hogyan kezdj a tőzsdézéshez?

A tőzsdézés első lépése, hogy nyitsz egy értékpapírszámlát valamelyik brókercégnél. Azt is mondhatjuk, hogy ez lesz az első próbatétel, ahol nagyon körültekintően kell eljárnod. A számla ugyanis pénzbe kerül, illetve az ügyletek után is költségeket számolnak fel a cégek, és egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit. Az is hasznos lehet – sőt, erősen ajánlott –, hogy ne „éles” számlával kezdj! Nyiss inkább egy demószámlát, ahol kockázat nélkül gyakorolhatsz, és kiismerheted a rendszer működését is. Amíg ezt a számlát használod, az is ki fog derülni, hogy van- e egyáltalán időd a tőzsdézésre, és ami nem utolsó, tetszik-e neked annyira, hogy napi szinten ezzel foglalkozz.

Mire figyelj még oda?

Az értékpapírszámlákat kínáló brókercégek ingyenes képzéseit mindig kezeld némi fenntartással. Nézd úgy, hogy kiindulási alapnak jók lehetnek, de ha komolyan érdekel a téma, akkor keress olyan kurzusokat, ahol szakértők adják át neked a sok év alatt megszerzett tapasztalataikat. Az is fontos, hogy próbáld az érzelmeidet háttérbe szorítani, és lehetőség szerint követni az általad felállított stratégiát. Még így is sokat fogsz hibázni, de ezekből akár tanulhatsz is, és fejlődhetsz általuk.
(Webrádió)

Címkék

Szendrei Ádám
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!