Nem automatizálható teljesen a hegesztés

Gazdaság, 2022.09.26

A hegesztéstechnika óriási változásokon ment keresztül az idők során.

Hegesztés Korábban nagyon gyakori látvány volt, hogy a hegesztést végzőknek magukhoz kellett rögzíteniük a jó nagy berendezéseket azokon az emelvényeken, amelyeken dolgoztak.  

Ma már más a helyzet. Persze ezt a rendkívül lényeges fémtechnikai eljárást ma is alkalmazzák, amikor fémeket kell javítani vagy szerelni. Nem lehet ugyanis mindent automatizálni, napjainkban is nagy szükség van a precíz és szakszerű emberi kivitelezésre.

A mai modern kovácsoknak

Ha otthon szeretnél fémekkel bütykölgetni, akkor érdemes a Black Szerszám zászlóshajói, a hegesztéstechnikai eszközök között körülnézned. Ha nekiállnál a saját fémkerítésed összeállításához vagy az azon keletkezett hibák meghegesztéséhez, akkor ma már számos típus közül válogathatsz. Ugyanígy a kapud vagy az erkélyed rácsának a kisebb-nagyobb hegesztési feladatait is könnyedén elvégezheted, ha mondjuk egy inverteres hegesztőkészülék kéznél van a kamrában.  

A minőségi hegesztő eszközökkel nagyon precíz varratokat lehet már készíteni két fémrész találkozási pontjánál. Professzionális munkavégzéshez, de akár szenvedélyes fémmegmunkálóknak is nagy öröm, ha a Black minőségi szerszámai és szerszámkészletei között válogathatnak.

Barkács, félprofi és profi hegesztőgépek

Ma már a hagyományőrző rendezvények kivételével igazán ritkán hallhatunk kovácsokat pengetni az üllőt, vagy láthatunk hevíteni tüzet fújtatóval. Manapság már nem így történik a fémmegmunkálás legnagyobb része.  

Háromféle hegesztési szerszámtípust szokás megkülönböztetni napjainkban: az AWI, más néven TIG hegesztőt, az inverteres hegesztőt és a CO hegesztőt. Mindegyik típusú hegesztőeszköznél persze a cél a magas hőmérséklet elérése, ami az adott anyag típusához és hővezetési képességéhez a leginkább ideális. Éppen emiatt fejlesztettek ki mára ilyen sokféle szerszámot a hegesztési folyamatokhoz. A hozzáértő szakemberek persze tisztában vannak azzal, hogy mikor melyik eszköz a legjobb az adott feladat elvégzéséhez.

Hegesztő típusok

Az AWI hegesztés argon védőgázas, wolframelektródás, inergázas hegesztési folyamat, TIG hegesztésnek is hívjak. A hegesztőpisztolyból nemesgázok távoznak, az elektróda és a munkafelület között jön létre az ív. Nagyon nagy előnye az inverteres hegesztőgépek legtöbbjének, hogy az egyenáramot azonnal átalakítja nagyobb frekvenciájú váltakozó árammá.

Félvezető elemekből szerelik össze ezeket a frekvenciaváltós eszközöket. Egyszerűbb ezekkel az ívfogás, a szakemberek szerint pedig a varratot ezekkel nehezebb tönkre tenni. A CO2 védőgázas hegesztőket az ötvözetlen vagy nem túl erősen ötvözött szerkezeti acélokhoz ajánlják. Már lehet kapni olyan modern hegesztő berendezéseket, amelyeken e három hegesztésmód közül pár gomb elforgatásával az éppen szükséges kiválasztható, és már indulhat is a munka.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!