Nem fizet osztalékot az idén a BÉT

Gazdaság, 2020.05.22

Idén nem fizet osztalékot a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), működését ugyanakkor a rendkívüli kihívások nem veszélyeztetik - derül ki a honlapjukon pénteken közzétett közgyűlési beszámolóból.

A BÉT igazgatósága kedden tartotta meg a közgyűlési hatáskörben eljáró ülését, amely az osztalékjavaslat mellett elfogadta a 2019-es tevékenységről szóló jelentést, a felügyelőbizottsági jelentést, és a független könyvvizsgálói jelentést. A BÉT 2019-es üzleti jelentése szerint a társaság tavalyi bevétele 2,65 milliárd forint volt, vagyis 4,58 százalékkal több mint 2018-ban. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ugyanakkor 20 millió forintos veszteséget ért el a működési költségek, a ráfordítások növekedése, valamint a részesedésre elszámolt értékvesztés miatt. Az adózás utáni eredmény 1,497 milliárd forint lett, ami jóval magasabb, mint a tavalyi 296 millió forintos érték. A 2019-es beszámoló kiemelte többek között a részvénypiaci index (BUX) tavalyi rekordjait, és azt, hogy a Budapesten listázott részvények piaci kapitalizációja 9712 milliárd forintos év végi értéke majdnem 20 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A napi részvényforgalom 10,5 milliárd forintos átlaga ugyanakkor 8,5 százalékot csökkent éves összevetésben. 2019-ben az MKB Bank Nyrt., a GOPD Nyrt. és a DMKER Nyrt. kérte a részvényei bevezetését a BÉT-re: a tavalyi év legjelentősebb tőzsdei eseménye a BÉT-en a Konzum Nyrt. beolvadása az Opus Global Nyrt-be. Új részvénykibocsátók regisztrációjára idén is számítanak. A beszámoló a fordulónapot követő eseményekre is kitért. A koronavírus-járvány miatt a BUX jelentősen csökkent, de a tőzsdei kereskedésnek zavartalanul kell folytatódnia, hiszen a részvénypiacok bezárásával sérülne az átláthatóság, és a hozzáférés a befektetésekhez - írták. A BÉT folyamatosan figyeli a rendkívüli helyzetet, és folyamatosan tartja a kapcsolatot a Magyar Nemzeti Bankkal, hogy szükség esetén azonnal intézkedhessen a befektetők jogos érdekei, és a piaci egyensúly érdekében.

A februári adatok alapján a BÉT bevételei 13 százalékkal haladták meg az időarányosan tervezett bevételeket, és akkor is biztosított a zavartalan működés fedezete, ha előre nem látható módon mégis csökkenne a jövedelmezősége - olvasható a beszámolóban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!