Nem változtatott a referencia kamatlábakon a kínai jegybank az Evergrande körüli bizonytalanságok ellenére

Gazdaság, 2021.09.22

Nem változtatott a kínai jegybank szerdán a referencia kamatlábakon, miközben a pénzpiacokra továbbra is nyomást gyakorol az eladósodott China Evergrande Group ingatlanfejlesztő körüli bizonytalanság.

Az egyéves hitelek referenciakamata (Loan Prime Rate/LPR) 3,85 százalékon, az ötéveseké pedig 4,65 százalékon maradt. Egyes elemzők ugyan lehetségesnek gondolták a kamatlábak csökkentését a gazdaság megtámogatására, ám a kamatdöntés nem okozott meglepetést.

A minden hónapban meghirdetett referenciakamatot a 18 kereskedelmi bank legjobb ügyfeleinek nyújtott hitelek kamatainak átlagát és a jegybank középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát figyelembe véve állapítja meg a kínai központi bank. Az egyéves referenciakamat szolgál iránymutatásként a többi bank számára az új és kintlévő hitelkamatok meghatározásában, míg az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő.

Az eladósodott Evergrande egyik, Kínán belül működő egysége, a Hengda Real Estate Group csütörtökön - a fizetési határidőt betartva - 232 millió jüan (35,9 millió dollár) kamatot fog kifizetni a 2025 szeptemberi lejáratú kötvényei után - közölte szerdán a vállalat. Jelentések szerint az Evergrande-nek több mint 300 milliárd dollárnyi adóssága van. Hszü Csia-jin, a csoport elnöke egy keddi, belső üzenetben azt írta a vállalat dolgozóinak, hogy az Evergrande átadja majd a vevőknek az ígért otthonokat, a cégcsoport pedig túl fog lendülni a nehézségeken.

Szerdán mindazonáltal tovább gyengítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely 6,4693 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt. Ez 166 pippel gyengébb a megelőző, 6,4527 jüan/dollárnál, és a legalacsonyabb szint augusztus 27-e óta.

A Kínán belüli (onshore) piacon nyitáskor 6,4725 jüanon cserélt gazdát a dollár, és egy ponton 6,4737 jüanra, vagyis augusztus 27-e óta a legmagasabb szintre emelkedett a dollár jegyzése.

A vezető sanhaji tőzsdeindex, a Shanghai Composite 0,40 százalékos nyereségben, míg a Shenzhen Component Index 0,57 százalékos veszteségben zárt szerdán. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,70 százalékos veszteséggel zárta a szerdai kereskedést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!