TV műsor

Nemzetközi Valutaalap szerint az idén 2,5 százalékkal nő a cseh gazdaság

Gazdaság, 2019.05.14

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,5 százalékra csökkentette prognózisát a cseh gazdaság idei növekedésére az IMF csehországi missziójának kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

Az IMF missziói minden évben felkeresik a tagállamokat, és tapasztalataikat a látogatás után nyilvánosságra hozzák.

Az IMF World Economic Outlook elnevezésű április elején közzétett prognózisában még 2,9 százalékos gazdasági növekedést jósolt Csehországnak.

Tavaly a cseh gazdaság 2,9 százalékkal nőtt.

"A gazdaság jól teljesít. A bérek magasabbak, a munkanélküliségi ráta rekordalacsony, a legalacsonyabb az Európai Unióban. Mindezek ellenére sok mindent meg kell még tenni, hogy a jelenlegi gazdasági növekedés üteme fennmaradjon" - jelentette ki Alasdair Scott, az IMF misszióvezetője sajtóértekezleten Prágában.

Leszögezte: elsősorban intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megmaradjon a rekordalacsony munkanélküliség, hogy minél többen dolgozzanak és javuljon a termelékenység.

Az életszínvonal emeléséhez világos és jól szervezett gazdaságpolitikára van szükség, amely támogatja az innovációt. A kormányzat elképzelései jók, de a gazdasági növekedéshez meg is kell őket valósítani - fogalmazott a misszióvezető.

Az IMF missziója helyesnek minősítette, hogy a cseh jegybank jelezte: a közeljövőben nem kívánja tovább emelni az alapkamatot, amelyet május 2-án emelt 1,75 százalékról két százalékra.

A cseh pénzügyi, banki rendszert az IMF missziója stabilnak, tőkeerősnek és jól működőnek minősítette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!