NGM, EM: az otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja

Gazdaság, 2024.04.12

A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteki közös közleményében.

A támogatott háztartások a jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházásoknak köszönhetően könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt - hívták fel a figyelmet.

A program keretében a kormány kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással segíti, ösztönzi az otthonok felújítását. A Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből lehívott, 108 milliárd forintos keretösszegből nagyságrendileg 20 ezer korszerűtlen, 1990 előtt épült családi ház energetikai felújítása valósulhat meg - jelezte a két tárca.

A támogatott beruházásokat háromféle forrás finanszírozza: a kedvezményezettek által biztosított önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 - 3,5 millió forint között mozoghat. Mértéke főszabály szerint attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez, ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el. A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja.

A maximális hitelösszeggel és támogatással számolva a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá a magyar emberek családi házainak felújításához. Az állami hozzájárulást legalább 1 millió forint önerő egészítheti ki. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik - ismertették.

A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás: épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal. Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg.

Az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti Magyarország energiaszuverenitását, az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez. A kormány célja, hogy idén újraindítsa a gazdaságot, jövőre pedig tovább emelje a növekedés ütemét. Az Otthon Felújítási Program hozzávetőleg 130 milliárd forint összegű megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők számára, ezzel járul hozzá az ágazat és általában a gazdaság élénkítéséhez.

A program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd benyújtani várhatóan nyár elejétől 2026 végéig.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium arra törekszik, hogy a részletes kiírás a lehető leghamarabb megjelenhessen. A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet - hangsúlyozták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!