NMHH: csökkennek az unión belüli nemzetközi hívások és SMS-ek díjai

Gazdaság, 2019.05.15

Május közepétől a lakossági előfizetők számára az Európai Unión belüli, nemzetközi mobil- és vezetékes telefonhívások percdíja maximum 0,19 euró, az SMS-küldés ára pedig legfeljebb 0,06 euró lehet. Azért, hogy az érintett szolgáltatók minél pontosabban és szakszerűbben alkalmazzák a tavaly decemberben megjelent jogszabályt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztató levelet küldött a szolgáltatóknak a főbb szabályokról, amelyek betartását ellenőrzi is fogja - közölte az NMHH szerdán.

Az uniós roamingdíjfelárak eltörlése után május 15-től az uniós nemzetközi telefonhasználati díjak is csökkennek az Európai Unióban: egy hívás percenként legfeljebb 0,19 euróba (áfával együtt 76,8 forintba), egy elküldött SMS legfeljebb 0,06 euróba (áfával együtt 24,25 forintba) kerülhet - az ármaximumokat az átszámítás módjával együtt a tavaly december 11-én elfogadott uniós rendelet rögzíti. Az NMHH közleménye szerint a szabályozás előtt volt olyan hazai szolgáltató, ahol bizonyos EU-s országokba a nemzetközi hívás percdíjáért 100 forint, az SMS díjáért 70 forint körüli összeget számoltak fel.

A szolgáltatók kínálhatnak a rendelettől eltérő, alternatív díjszabást is, de mielőtt az előfizetők ilyen díjcsomagot választanának, a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell őket a rendeleti díjszabás lehetőségéről. Az előfizetők egy munkanapon belül bármikor, díjmentesen oda-vissza válthatnak a rendelet szerinti díjszabás és a szolgáltató által kínált alternatív díjszabás között. Ilyenkor a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a váltás ne vonja maga után a feltételek megváltozását vagy más korlátozásokat - figyelmeztet az NMHH.

Az új árak az "otthonról" (az előfizetés helye szerinti országból) az Európai Unió országaiba indított telefonhívások és küldött SMS-ek díjára vonatkoznak, a vezetékes és a mobilszolgáltatásokra egyaránt. Ha a vezetékes szolgáltató az ilyen hívásoknál kapcsolási díjat alkalmaz, akkor a percenkénti díj és a kapcsolási díj együtt nem haladhatja meg a 76,8 forintot. A szabályozás kizárólag a lakossági előfizetőket érinti, az üzleti előfizetőknél tehát nem kell módosítani a díjszabást. A szabályozást hamarosan Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is bevezetik.

Annak érdekében, hogy a szolgáltatók minél szakszerűbben alkalmazzák a fogyasztókat kedvezően érintő uniós rendeletet, a hírközlési hatóság idén áprilisban minden érintett - összesen 168 - szolgáltatónak felhívta a figyelmét a május 15-én életbe lépő új szabályozásra, és ismertette annak részleteit. Az éves felügyeleti tervének keretében az NMHH vizsgálni fogja, hogy a szolgáltatók díjszabása megfelel-e az új szabályoknak, és az új díjakat ténylegesen alkalmazzák-e - áll a közleményben.

Hozzátették: a díjcsökkentésről az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) tájékoztató videót állított össze, amelyhez az NMHH magyar feliratot készített a hazai fogyasztók közvetlen tájékoztatása céljából.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!