Nőtt a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban májusban

Gazdaság, 2019.06.27

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban májusban.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön azt közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 1,1 százalékkal, 105,4 pontra nőtt az áprilisi 104,3 pontról.

Tavaly májushoz képest ez 0,7 százalékos csökkenést jelent. Éves összehasonlításban már a 17. egymást követő hónapban csökkent az index értéke.

Elemzők havi szinten 1 százalékos emelkedést vártak az áprilisi 1,5 százalékos csökkenés után, éves összevetésben pedig 2,7 százalékos emelkedésre számítottak az előző havi 2 százalékos visszaesés után.

A NAR minden hónapban közzéteszi a folyamatban levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott, hogy a havi szinten javuló májusi adathoz alapvetően hozzájárult a jelzáloghitelek kamatának csökkenése. A 4 százalék vagy az alatti jelzáloghitel-kamat jelentősen növeli a vásárlói érdeklődést - jegyezte meg.

A 30 éves jelzáloghitelek átlagkamata novemberben nyolc éve legmagasabb, 4,94 százalék volt, majd decemberben csökkenésnek indult, jelenleg 3,84 százalék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!