Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és stagnált az EU-ban májusban havi szinten

Gazdaság, 2022.07.06

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom májusban az euróövezetben és stagnált az Európai Unióban havi összevetésben.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán azt közölte, hogy májusban az euróövezetben 0,2 százalékkal nőtt, az Európai Unióban pedig stagnált a kiskereskedelmi forgalom áprilishoz képest, amikor az euróövezetben 1,4 százalékkal esett, az EU-ban 1,3 százalékkal csökkent a forgalom márciussal összevetve.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom növekedése az áprilisi 4 százalékról 0,2 százalékra, az EU-ban pedig 5 százalékról 0,8 százalékra lassult.

Áprilishoz képest Cipruson nőtt a legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom májusban. Horvátországban 1,7 százalék, Portugáliában pedig 1,5 százalék volt a havi növekedés. A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben, 6,5 százalékkal Írországban csökkent, Finnországban 2,8 százalékkal, Ausztriában 2,2 százalékkal mérséklődött.

Magyarországon havi szinten 0,1 százalékos csökkenést regisztráltak.

Májusban éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt 11,2 százalékkal, majd Magyarország következett 11,1 százalékkal. A legjelentősebb éves csökkenés Ausztriában volt, 6,4 százalékos, Dániában 5,6 százalékos, Luxembourgban és Finnországban, egyaránt 5,2 százalékos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!