Nőtt a Mapei Kft. forgalma 2021-ben

Gazdaság, 2022.01.18

A Mapei Kft. magyarországi forgalma 22 százalékkal nőtt 2021-ben, a kivitele 15,6 százalékkal csökkent az év közben bevezetett önkéntes exportkorlátozás miatt - közölte a budaörsi székhelyű építőipari segédanyaggyártó cég kedden az MTI-vel.

Ismertették, hogy a Mapei Kft. belföldi árbevétele 27,7 milliárd forint volt 2021-ben, ami 22 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A vállalat exportforgalma december végén 462 millió forint volt, ami 15,6 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest, miután a társaság az élénkülő hazai kereslet zavartalan kielégítése érdekében, a múlt év második negyedévében fékezte exportját.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője a közleményben kifejtette, az ellátási nehézségek ellenére a tavalyi év a Mapei Kft. történetének legjobb éve volt, számottevően bővült az értékesített építőanyagok mennyisége, ezzel minden korábbinál több beruházás létrejöttéhez tudtak hozzájárulni, a nagy projektektől a lakásfelújításig.

Hozzátette: a vállalat jó eredményeit az ágazat lendülete, a kormány beruházástámogatási rendszerének hatására élénkülő beruházási kedv és kereslet befolyásolta kedvezően.

A vállalat Magyarországon az építőipari teljesítmény 5-6 százalékos növekedésére számít 2022-ben, a hazai kereslet enyhén növekszik, azonban a növekedés mértékét az árak, az elérhetőség, valamint a szakemberek leterheltsége fogják korlátozni.

A kereslet olyan mértékű, hogy azt a szakemberállomány már nem képes kielégíteni, ezért várható, hogy a nagyobb cégek külföldről hoznak be vendégmunkásokat, hogy a projekteket képesek legyenek kivitelezni - mutatott rá közleményében a Mapei Kft.

A Mapei Kft. az építőipari segédanyaggyártás,- és forgalmazás egyik legjelentősebb piaci szereplője Magyarországon. 1991. szeptember 1-jén jött létre az osztrák Mapei GmbH. alapításában, a Mapei S.p.A. leányvállalataként. A vállalat jelenleg 211 főt foglalkoztat, forgalma 2020-ban 23,2 milliárd forint volt.

Az 1937-ben Milánóban alapított Mapei mára a világ egyik legnagyobb gyártója az építőipari ragasztók, fugázók és szigetelőanyagok terén. Jelenleg a Mapei csoport 89 leányvállalattal és 83 gyártóegységgel rendelkezik világszerte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!