Nőtt a megkezdett építkezések száma az Egyesült Államokban júniusban

Gazdaság, 2021.07.20

Erős ütemben emelkedett a megkezdett családiház-építések száma júniusban az Egyesült Államokban, pedig a méregdrága faanyag, valamint a munkaerő- és a telekhiány miatt az építési vállalkozók továbbra sem képesek lépést tartani a lakóingatlanok iránti robusztus kereslettel.

A kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint júniusban évesítve 1 millió 643 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami májushoz képest 6,3 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 29,1 százalékos emelkedést jelent.

Elemzők gyengébb adatra számítottak: 1 millió 590 ezres számot vártak a májusi 1 millió 546 ezer után.

A lakóingatlanpiac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 1 millió 160 ezer ház építését kezdték el, ez az érték az előző hónaphoz képest 6,3 százalékkal, tavaly júniushoz képest pedig 28,5 százalékkal magasabb.

Az öt vagy több lakásból álló társasházakból évesítve 474 ezer építését kezdték el, havi összehasonlításban 6,8 százalékkal, éves összevetésben pedig 30,6 százalékkal többet.

A kiadott építési engedélyek évesített száma viszont 1 millió 598 ezerre csökkent a májusi 1 millió 683 ezerről, 5,1 százalékkal esett. Elemzők 1,7 milliós számot vártak.

A családi házakra kiadott építési engedélyek száma 6,3 százalékkal, 1 millió 63 ezerre esett júniusban.

A befejezett lakóingatlan-építések évesített száma 1 millió 324 ezer volt, 1,4 százalékkal maradt el a májusi 1 millió 343 ezres értéktől, a tavaly júniusi 1 millió 143 ezernél viszont 6,5 százalékkal volt több.

Az ingatlanpiac az amerikai gazdaság egyik kiemelkedően teljesítő ágazata. A keresletet az alacsony kamatok és a városokból való kivándorlás hajtotta. A járvány miatt otthonaikba kényszerült amerikaiak milliói kerestek nagyobb és kényelmesebb házat az elővárosokban vagy más ritkábban lakott területeken, de ez a tényező hamarosan kiesik, mivel az átoltottság előrehaladtával a vállalatok visszahívhatják a munkavállalókat a belvárosi irodaházakba.

A Wells Fargo amerikai nagybank arra számít, hogy az év második felében szerény mértékben emelkedik a lakóingatlanok értékesítése és az új házak építése. A bank elemzői a problémát nem a keresletben, hanem a megfizethetőségben látják, miután a lakásárak az egekbe szöktek a rendkívül alacsony kínálat közepette.

Súlyos problémát jelez, hogy a családi házakat építő vállalkozások körében júliusban 11 havi mélypontra süllyedt a bizalom. A vállalkozók továbbra is az építkezéshez szükséges anyagok árának meredek emelkedésével és a szűkös kínálattal küzdenek.

Építési vállalkozók és más érdekeltek csoportja pénteken találkozott kormányzati vezetőkkel, köztük Gina Raimondo kereskedelmi miniszterrel, valamint Marcia Fudge lakásügyi és városfejlesztési miniszterrel, hogy megvitassák, miként tudnák kezelni a lakásépítéshez szükséges beszállítások rövid távú zavarait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!