Nőtt a szerb munkanélküliség, csökkent a GDP a harmadik negyedévben

Szerencsejáték, 2020.11.30

A korábbiaknál mérsékeltebben csökkenő GDP-ről, növekvő munkanélküliségről, zsugorodó külkereskedelmi forgalomról közölt adatokat a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint a munkanélküliségi ráta Szerbiában 9 százalékra nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedévi 7,3 százalékról.

A statisztikai hivatal jelentése szerint a szerb bruttó hazai termék (GDP) 1,4 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben a második negyedévi 6,3 százalékos GDP-csökkenés után.

A statisztikai hivatal azt is közölte hétfőn, hogy a szerb külkereskedelmi forgalom hiánya 4,75 milliárd euró volt az első tíz hónapban, ami 2,6 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakával összevetve.

A szerb külkereskedelmi forgalom 4,8 százalékkal zsugorodott a január és október közötti időszakban, 32,47 milliárd eurót tett ki, ebből az export 13,86 milliárd, az import pedig 18,61 milliárd euró volt.

A külkereskedelmi forgalom 61,2 százalékát az Európai Unió tagországaival folytatott kereskedelem adta.

Export szempontjából Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnere Németország, Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Románia és Oroszország, az import szempontjából Németország, Kína, Olaszország, Oroszország és Magyarország.

Szerbia ipari termelése 1,9 százalékkal nőtt októberben az egy évvel korábbihoz képest, az első tíz hónapban 0,3 százalékkal bővült. A statisztikai hivatal szerint az októberi növekedéshez főként az elektromosenergia-ipar, valamint a bányászat járult hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!