Nőtt az amerikai ipar új megrendeléseinek értéke márciusban

Gazdaság, 2019.05.02

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az új ipari megrendelések értéke az Egyesült Államokban márciusban, de a raktárkészletek bővülése és a teljesítésre váró rendelések állományának elhanyagolható mértékű emelkedése az ipari tevékenység lassulására utal.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy az iparcikkek új rendeléseinek értéke havi szinten 1,9 százalékkal, 9,3 milliárd dollárral, 508,2 milliárd dollárra emelkedett. A februári 0,3 százalékos csökkenés után elemzők 1,5 százalékos emelkedésre számítottak.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,8 százalékkal emelkedett az új megrendelések értéke márciusban a februári 0,3 százalékos emelkedés után.

A tartós javakra leadott új megrendelések értéke 2,6 százalékkal, a nem tartós javaké pedig 1,1 százalékkal emelkedett az év harmadik hónapjában.

A tartós javakon belül a legnagyobb tételt jelentő közlekedési eszközök esetében 7,0 százalékkal, 93,76 milliárd dollárra nőtt az új rendelések értéke, szemben a februári 2,9 százalékos csökkenéssel. A polgári célú repülők és alkatrészeik esetében 31,0 százalékkal, a katonai célúaknál pedig viszont 17,7 százalékkal bővült az új rendelések állománya.

Éves összehasonlításban a nyers adatok szerint 1,7 százalékkal nőtt az új ipari megrendelések értéke márciusban, a közlekedési eszközöket nem számítva 1,2 százalékos volt a növekedés.

A raktárkészletek 0,4 százalékkal bővültek márciusban, és az utóbbi 29 hónapból 28 esetében emelkedett az eladásra váró javak állománya. A teljesítésre váró megrendelések értéke 0,2 százalékkal nőtt, míg februárban 0,2 százalékkal csökkent.

Az amerikai hazai össztermék 12 százalékát előállító ipar teljesítményét visszafogja a globális kereslet nyomottsága, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat övező bizonytalanság és a raktárkészletek felhalmozódása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!