TV műsor

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban is

Gazdaság, 2021.05.14

Március után áprilisban is nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága az Egyesült Államokban, miután az ország déli részén a februári viharos időjárásban megrongálódott gyárak újraindultak, és ellensúlyozták az autóipar teljesítményének csökkenését.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) pénteken közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,7 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben a márciusi 2,4 százalékos növekedés után. Elemzők gyorsabb, 1,0 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak.

A feldolgozóipar termelése 0,4 százalékkal, a közüzemi vállalatoké 2,6 százalékkal, a bányaiparé pedig 0,7 százalékkal bővült. A globális csiphiány következményeként az autóipar termelése 4,3 százalékkal esett vissza a márciusi 3,8 százalékos emelkedést követően. Az autóipart nem számolva 0,7 százalékkal nőtt havi szinten a feldolgozóipari termelés, amelynek szintje már csaknem elérte a koronavírus-járvány előttit.

Tavaly áprilishoz képest 16,5 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 2,7 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye 23,0 százalékkal, a közműveké pedig 1,9 százalékkal emelkedett, míg a bányaiparé 2,4 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Áprilisban az ipari kapacitások kihasználtsága 74,9 százalékra rúgott, nőtt az előző havi 74,4 százalékhoz képest, de így is 4,7 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők erősebb adattal, 75,0 százalékkal számoltak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

A feldolgozóipar az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le. Növekedését a masszív kormányzati támogatás mellett az is támogatja, hogy a fogyasztók a koronavírus-járvány miatt szolgáltatások helyett inkább árucikkekre, főleg az otthoni kényelmet szolgáló termékekre költötték pénzüket. A kereslet fellendülése azonban nyersanyaghiányhoz vezetett, ráadásul a járvány miatt a munkások egy része otthon maradt, ami tovább növelte a kínálati korlátokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!