Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban augusztusban

Gazdaság, 2019.09.17

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága is augusztusban az Egyesült Államokban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kedden azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés havi összevetésben a júliusban mért 0,1 százalékos csökkenés után.

Elemzők szerényebb, 0,2 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak augusztusról.

Tavaly augusztushoz képest 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,5 százalékkal, a bányaiparé 1,4 százalékkal, a közüzemi vállalatoké pedig 0,6 százalékkal nőtt. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 0,4 százalékkal esett vissza, a bányaiparé 5,1 százalékkal nőtt, a közműveké pedig 0,7 százalékkal csökkent.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 77,9 százalékra nőtt a júliusi 77,5 százalékról. Szakértők gyengébb adattal, 77,6 százalékkal számoltak.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!