Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban februárban

Gazdaság, 2020.03.17

Nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága februárban az Egyesült Államokban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kedden közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,6 százalékkal növekedett az ipari termelés havi összevetésben a januári 0,5 százalékos csökkenés után.

Elemzők enyhébb, 0,4 százalékos havi szintű bővülésre számítottak.

Tavaly februárhoz képest nem változott az ipari termelés.

A szokatlanul meleg január után februárban téliesre fordult az időjárás az Egyesült Államokban, így megnőtt az igény a fűtésre, ami azt eredményezte, hogy havi összevetésben a közüzemi vállalatok termelése 7,1 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar termelése 0,1 százalékkal nőtt, a bányaiparé viszont 1,5 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent, míg a közműveké 0,4 százalékkal, a bányaiparé pedig 2,1 százalékkal nőtt.

A tavalyi egész évben 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, jelentősen lassult az ütem a 2018-as 3,9 százalékhoz és a 2017-es 2,3 százalékhoz képest.

Februárban az ipari kapacitások kihasználtsága 77,0 százalékra rúgott, 0,4 százalékponttal nőtt az előző havi 76,6 százalékhoz képest, de így is 2,8 százalékponttal marad el a hosszú távú (1972-2019) átlagtól. Szakértők jobb adattal, 77,1 százalékkal számoltak februárra.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!