Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban márciusban

Gazdaság, 2021.04.15

Nőtt az ipari termelés és az ipari kapacitások kihasználtsága márciusban az Egyesült Államokban a belső kereslet erősödésének közepette, még az autóipar teljesítménye is javult, jóllehet a globális csiphiány miatt egyes vállalatok kénytelenek voltak korlátozni a gyártást.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) csütörtökön közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 1,4 százalékkal emelkedett az ipari termelés havi összevetésben a februári 2,6 százalékos csökkenés után. Elemzők gyorsabb, 2,8 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak.

A feldolgozóipar termelése 2,7 százalékkal, a bányaiparé pedig 5,7 százalékkal bővült. Az autóipar termelése 2,8 százalékkal nőtt, míg februárban 10,0 százalékkal csökkent.

A közüzemi vállalatok termelése 11,4 százalékkal csökkent, mivel a szokatlanul hideg február után egy szokatlanul meleg március következett, így kisebb volt az igény a fűtésre.

Tavaly márciushoz képest 1,0 százalékkal nőtt az ipari termelés, de a koronavírus-járvány kirobbanása előtti hónap, a tavaly február szintjétől még így is 3,4 százalékkal maradt el. A feldolgozóipar teljesítménye 3,1 százalékkal emelkedett, míg a közműveké 0,2 százalékkal, a bányaiparé pedig 8,8 százalékkal csökkent.

Az első negyedévben 2,5 százalékos évesített ütemmel nőtt az ipari termelés. Ezen belül a feldolgozóipar 1,9 százalékos évesített ütemmel nőtt, lassult az előző negyedév 12,4 százalékához képest.

Az ipari termelés 2020-ban 7,0 százalékkal csökkent, ami a 2009-ben mért 11,5 százalékos zuhanás óta a legrosszabb adat. Egy évvel korábban, 2019-ben még 0,8 százalékkal, 2018-ban 3,9 százalékkal, 2017-ben pedig 2,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Márciusban az ipari kapacitások kihasználtsága 74,4 százalékra rúgott, nőtt az előző havi 73,4 százalékhoz képest, de így is 5,2 százalékponttal marad el a hosszú távú átlagtól. Szakértők erősebb adattal, 75,7 százalékkal számoltak.

A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitás-kihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!