Nőtt az orosz szolgáltatóipari BMI májusban

Gazdaság, 2022.06.03

Az orosz szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 48,5 pontra erősödött májusban az áprilisi 44,5 pontról, de még így is a zsugorodást jelző 50 pont alatt állt. Egy éve májusban a mutató 57,5 ponton volt.

Az S&P Global pénteki közleménye szerint az új megrendelések volumene immár nyolcadik hónapja csökkent. A vásárlók vásárlóereje az eladási árak ugrásszerű emelkedése mellett csökkent.

Az új exportmegrendelések volumene is tovább csökkent, méghozzá igen jelentős ütemben, az adatgyűjtés kezdete, 2014. szeptembere óta az egyik legnagyobb mértékben.

A gyengülő kereslet és az új megrendelések újabb csökkenése a szolgáltatási szektorban létszámleépítést eredményezett.

A költségterhek májusban tovább nőttek. Az inputár-infláció mértéke az adatgyűjtés kezdete óta az egyik legmagasabb volt. A magasabb költségeket a vállalatok az üzemanyag és az import nyersanyagárak növekedésével, valamint a bérfizetési nyomással indokolták, ami miatt viszont emelkedtek az eladási árak.

Az orosz szolgáltatóipari és a korábban ismertetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexből képzett kompozit mutató májusban 48,2 pont lett az áprilisi 44,4 pont után.

Az indexek 50 pont feletti értéke az üzleti aktivitás növekedését, az ennél kisebb szint visszaesését jelzi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!