TV műsor

Nőtt az új építési engedélyek és a megkezdett építkezések száma az Egyesült Államokban decemberben

Gazdaság, 2021.01.21

Elemzők által várt csökkenés helyett nőtt a megkezdett családiház-építések és a kiadott építési engedélyek száma decemberben az Egyesült Államokban, jelezve, hogy az ingatlanpiac erős maradt annak ellenére, hogy a szélesebb gazdaságban lassul a növekedés a koronavírus-járvány miatt.

A kereskedelmi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint decemberben évesítve 1 millió 669 ezer lakóingatlan építését kezdték el, ami novemberhez képest 5,8 százalékkal több, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 5,2 százalékos emelkedést jelent. Elemzők romló adatra számítottak: a novemberi 1 millió 578 ezer után 1 millió 560 ezres számot vártak.

A lakóingatlanpiac legnagyobb szegmensét jelentő családi házakból éves szintre kivetítve 1 millió 338 ezer ház építését kezdték el, ami az előző hónaphoz képest 12 százalékos emelkedést jelent. Decemberben már a nyolcadik egymást követő hónapban mértek növekedést.

A kiadott építési engedélyek évesített száma 1 millió 709 ezerre nőtt, ami a novemberi 1 millió 635 ezret 4,5 százalékkal, az egy évvel korábbit 1 millió 457 ezret 17,3 százalékkal haladja meg. Elemzők 1 milliós 604 ezres számot vártak decemberre. A családi házakra kiadott építési engedélyek száma novemberhez képest 7,8 százalékkal, 1 millió 226 ezerre nőtt.

A tavalyi év egészében 1 millió 380 ezer 300 lakóingatlant kezdtek el építeni az Egyesült Államokban, ami 7 százalékkal haladja meg a 2019. évi 1 millió 290 ezret.

Tavaly 1 millió 452 ezer építési engedélyt adtak ki, 4,8 százalékkal többet, mint 2019-ben.

A rekordalacsony kamatoknak és az erős keresletnek köszönhetően az amerikai ingatlanpiac nem követte a gazdaság általános trendjét. A koronavírus-járvány hatására a munkavállalók 21,8 százaléka kényszerült távmunkába, közülük nagyon sokan költöztek a városokból az elővárosokba és más ritkán lakott övezetekbe nagyobb és kényelmesebb otthont keresve.

Az amerikai jelzálogkölcsönzést finanszírozó országos intézmény, a Freddie Mac statisztikája szerint a 30 éves lejáratú fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a múlt héten november közepe óta legmagasabb, 2,79 százalék volt az egy héttel korábbi rekordalacsony, 2,65 százalék után. A kamat egy évvel korábban 3,65 százalék volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!