Nőtt Románia és Németország kereskedelmi forgalma az első negyedévben

Gazdaság, 2021.05.18

Ismét nőtt a román-német kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene, az első negyedévben értéke elérte a 8,3 milliárd eurót - közölte kedden a román-német vegyes kereskedelmi és iparkamara (AKH Romania).

A kamara a német statisztikai intézetre hivatkozva közölte, hogy a január és március közötti időszakban a Romániába irányuló német export 3,6 százalékkal 4,5 milliárd euróra emelkedett, míg a Romániából érkező német import értéke 0,9 százalékkal, 3,8 milliárd euróra nőtt.

Románia Németország 19. legfontosabb kereskedelmi partnere, 2020-ban még a 20. helyen állt a rangsorban. Románia számára Németország a legfőbb kereskedelmi partner.

Tavaly a román-német kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene 10 százalékkal 29,36 milliárd euróra csökkent, miután Németország 5,9 százalékkal kevesebbet, 15,8 milliárd euró értékben exportált Romániába. Ugyanakkor a Romániából érkező német behozatal 14,4 százalékkal, 13,5 milliárd euróra esett vissza.

Sebastian Metz, a kamara elnöke reményét fejezte ki, hogy az első negyedéves növekedés folytatódik egész évben, és 2021 végére sikerül elérni a 2019 végi, a járvány előtti adatokat.

Tavaly a román kivitel csaknem 23 százaléka irányult Németországba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!