Nőttek a folyamatban lévő lakáseladások májusban az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2021.06.30

A várt csökkenés helyett növekedtek, mégpedig 2005 májusa óta a legmagasabb indexértékre a folyamatban lévő lakáseladások az Egyesült Államokban az ingatlanügynökségek szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) szerdai közleménye alapján.

A folyamatban lévő lakáseladások indexe, a lakáspiaci aktivitás mérőszámaként szolgáló PHS (Pending Home Sales) index májusban 8,0 százalékkal emelkedett az előző havihoz, és 13,1 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest.

Májusra elemzők 0,8 százalékos csökkenést vártak. Az előző hónapban, áprilisban 4,4 százalékkal csökkent az index értéke. Áprilisban 51,7 százalékkal nőtt az index éves összevetésben, de ez csak az alacsony bázisérték miatt volt így.

Az index májusban elért 114,7 pontos értéke a legmagasabb 2005 májusa óta. Az index 100 pontos értéke a kalkuláció bázisának tekintett 2001-es lakáspiaci aktivitásnak felel meg.

Az index tavaly márciusban és áprilisban szenvedte el a legnagyobb esést, 20,8 és 21,8 százalékosat, amit májusban 44,3 százalékos, júniusban pedig 15,8 százalékos növekedés követett. Az év utolsó hónapjaiban az index némileg csökkent, majd az idei év eleje óta eltelt hónapokban is többnyire csökkent. A legnagyobb mértékben februárban, 11,5 százalékkal. Az index értékének megszokott ingadozási tartománya plusz és mínusz 2-4 százalék, ami a koronavírus-válság előtti időket jellemezte.
https://www.nar.realtor/research-and-statistics/housing-statistics/pending-home-sales
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!