Növekvő forgalomban erősödött a BUX a héten

Gazdaság, 2019.10.20

Növekvő forgalomban erősödött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 826,33 ponton zárt pénteken, 493,77 ponttal, 1,22 százalékkal magasabban az előző heti záróértékénél.

A részvénypiac heti forgalma 57,23 milliárd forint volt az előző heti 33,48 milliárd forint után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek a héten.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-nek küldött heti összefoglalóban közölte, a héten elsősorban a Brexit-tárgyalásokról szóló hírek mozgatták a pénzpiacokat.

A vezető papírok közül a Richter teljesített a legjobban Budapesten a kedvező bejelentései hatására. Az összefoglalóban kiemelték, hogy az AbbVie fogja forgalmazni a Richter Vraylar névre hallgató gyógyszerét az Egyesült Államokban, aminek bevétele után a Richter közel 19 százalékos részesedést kap royalty formájában. A Richter szerdai közlése szerint a magyar gyógyszergyártó fejlesztési és értékesítési megállapodást kötött a Myocivia Pharmaceuticals amerikai vállalattal a visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelésére szolgáló, jelenleg fázis III klinikai vizsgálatok alatt álló molekulához kapcsolódó kizárólagos licenc és fejlesztési, valamint technológiai transzferről.

A héten gyengülő Mollal kapcsolatban felidézték, hogy a Mol május 14-i nyilatkozata alapján 100 kilotonna szennyezett olajat emeltek ki a vezetékből, és raktároztak el, amit aztán különféle technológiai folyamatokkal tisztítanak meg. Hamarosan megegyezés születhet a klórszennyezett olaj ügyében, ugyanis a Transznyeft olajvezetéket üzemeltető vállalat hordónként 15 dollár kártérítést ajánlott fel, ami számítások szerint 11 millió dollárt jelenthet a Mol-nak.

Az OTP erősödéséhez hozzájárulhatott, hogy felmerült a neve a lengyelországi mBank 69,3 százalékos részesedésének lehetséges vevői között. Lengyel információk szerint a legnagyobb eséllyel a lengyel állami tulajdonban lévő bankok, a PKO és a Pekao pályáznak. Az OTP mellett szól, hogy a banknak nincs kitettsége a lengyel piacon. Az mBank eszközállománya alapján a negyedik legnagyobb bank az országban.

Az elemzésben felidézték Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének szerdai bejelentését, amely szerint globálisan alacsony inflációra és alacsony kamatszintekre lehet számítani a következő években is. Az alelnök hozzátette, a magyar gazdaságban a fogyasztás helyett a beruházásokkal kell ösztönözni a növekedést a következő időszakban.

A vezető részvények közül a legnagyobb mértékben 6,95 százalékkal a Richter árfolyama emelkedett a héten, a pénteki záróára 5155 forint volt, heti forgalma meghaladta a 13,7 milliárd forintot.

A Magyar Telekom ára 2,13 százalékkal emelkedett a héten, pénteki záróára 454,5 forint volt, heti forgalma több mint 1,2 milliárd forint volt.

A héten az OTP-részvények 0,93 százalékkal erősödtek, pénteken 13 050 forinton zárt a banki papír, heti forgalma meghaladta a 30 milliárd forintot.

A Mol 0,97 százalékkal gyengült a héten, pénteken 2846 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 8,5 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3939,80 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 135,13 ponttal, 3,32 százalékkal alacsonyabban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!