Novemberben csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban

Gazdaság, 2020.12.22

Novemberben öt havi folyamatos növekedést megtörve a vártnál nagyobb mértékben csökkentek a használtlakás-eladások az Egyesült Államokban az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) keddi közleménye alapján.

Novemberben szezonális kiigazítással és az egész évre kivetítve 6,69 millió használt lakást értékesítettek az Egyesült Államokban, 2,5 százalékkal kevesebbet, mint októberben. A piac 1,0 százalékos csökkenést várt novemberben az előző havihoz képest.

A használtlakás-eladások egészen novemberig öt hónapon keresztül folyamatosan növekedtek.

Az egy évvel korábbihoz képest azonban 25,8 százalékos növekedést képvisel az idei novemberi értékesítési volumen. Az éves eladások a novemberi csökkenéssel együtt is minden bizonnyal meg fogják haladni a tavalyit - mondta Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza.

A novemberben értékesített lakások medián ára 310,8 ezer dollár volt, 14,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A november már a 105. egymást követő hónap volt éves áremelkedéssel.

Az eladásra felkínált lakások száma novemberben 1,28 milliót tett ki, ami 9,9 százalékos csökkenés az október és 22 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi állományhoz képest. Az eladatlan használtlakás-készlet rekordalacsonynak számít, 2,3 havi kereslet kielégítéséhez elegendő, szemben az októberi 2,5 havi és egy évvel korábbi 3,7 havi fedezettel.

Az eladásra felkínált lakások átlagosan 21 nap alatt keltek el novemberben, ami szezonális kiigazítással megfelel az októberinek, de kevesebb a tavaly novemberi 38 napnál.
https://www.nar.realtor/newsroom/existing-home-sales-decrease-2-5-in-november
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!