Novemberben is csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben

Gazdaság, 2020.12.17

Novemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek négy és fél éve a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése alapján.

Novemberben az előző havival megegyezően, 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest. Tavaly novemberben 1,0 százalékos volt az euróövezeti infláció.

Novemberben szeptember és október után már a harmadik egymást követő hónapban csökkentek 0,3 százalékkal a fogyasztói árak az euróövezetben. A 0,3 százalékos éves árcsökkenés 2016 áprilisa óta a legnagyobb mértékű. Augusztusban 0,2 százalékos volt az éves árcsökkenés. A megelőző hónapokban még pozitív volt az éves árváltozás, júliusban 0,4 százalékos.

Az euróövezeti inflációhoz novemberben az élelmiszerek, az alkoholos italok és élvezeti cikkek áremelkedése 0,36 százalékponttal járult hozzá, a szolgáltatások árának az emelkedése további 0,25 százalékponttal növelte, a nem energiaipari termékek árának az emelkedése pedig 0,07 százalékponttal. Az energiaárak csökkenése 0,82 százalékpontot vett el a novemberi inflációból.

Az energiaárak novemberben 8,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest az októberi 8,2 százalékos éves árcsökkenés után. A nem energiaipari cikkek ára 0,3 százalékkal csökkent éves bázison az októberi 0,1 százalékos árcsökkenés után. Az élelmiszerek, alkoholos italok és élvezeti cikkek ára 1,9 százalékkal emelkedett novemberben az októberi 2,0 százalékos éves áremelkedés után. A szolgáltatások éves áremelkedése novemberben 0,6 százalékos volt az októberi 0,4 százalék után.

A maginfláció, az energia, élelmiszerek és élvezeti cikkek volatilis árváltozását kiküszöbölő maginfláció az októberivel megegyező 0,2 százalék lett novemberben is, a nyilvántartások vezetése óta a legalacsonyabb.

Az Európai Unióban novemberben 0,2 százalékos volt a fogyasztói árak éves csökkenése az októberi 0,3 százalékos csökkenés után. Tavaly novemberben 1,3 százalék volt az infláció az EU-ban.

A fogyasztói árindex a legnagyobb mértékben Görögországban csökkent novemberben, 2,1 százalékkal. Észtországban 1,2 százalékkal, Szlovéniában és Cipruson pedig 1,1 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak éves szinten. Az árindex legnagyobb növekedését Lengyelországban regisztrálták novemberben, 3,7 százalékosat, Magyarországon és Csehországban pedig 2,8 százalékos volt az éves áremelkedés novemberben.

Az uniós tagállamok közül 14-ben csökkent az infláció az előző havihoz képest novemberben, négyben nem változott, háromban pedig emelkedett.
https://ec.europa.eu/eurostat/documents/portlet_file_entry/2995521/2-17122020-AP-EN.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!