Novemberben lassult az amerikai feldolgozóipar teljesítményének a növekedési üteme

Gazdaság, 2021.12.01

Novemberben a várt erősödés helyett az idén a legalacsonyabbra mérséklődött az amerikai feldolgozóipar teljesítményének a növekedési üteme a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet novemberi beszerzésimenedzser-indexének (BMI) alakulása alapján.

Novemberben 58,3 pont lett az Egyesült Államok feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének a végleges értéke, kisebb az előzetes 59,1 pontnál és az előző havi 58,4 pontnál.

A BMI novemberben elért végleges értéke 11 hónapja, 2020 decembere óta a leglassabb feldolgozóipari teljesítménynövekedésre utal.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A novemberi index összetevői közül a beszállítói késlekedések mutatószáma már rekordközeli értéket mutat. Az új megrendelések beérkezése szintén 11 havi mélypontot ért el novemberben, az új munkahelyek teremtésének a mutatószáma viszont csak csekély mértékben csökkent. Az újonnan létesülő munkahelyek betöltését azonban munkaerőhiány nehezíti.

A beszerzési költségek emelkedését követő felmérési érték új rekordot ütött meg novemberben a nyersanyagárak és energiaárak, valamint a fuvardíjak emelkedése miatt.

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva rámutatott, hogy az amerikai feldolgozóipar növekedésének továbbra is a beszállítói fennakadások és a szűkös munkaerőkínálat vet gátat. Ennek tükrében ismét a feldolgozóipar lesz az, amelyik visszaveti a negyedik negyedévi gazdasági növekedést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!