Nyereséggel zárt az INA tavaly

Gazdaság, 2024.02.16

Az INA horvát olajipari vállalat konszolidált nettó nyeresége a 2023-as pénzügyi évben elérte a 250,3 millió eurót; 2022-höz képest az INA nettó eredménye 2,1 millió euróval, 0,8 százalékkal csökkent.

Az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint 2023-ban az olajiparban kiemelten figyelt, új beszerzési árakkal becsült (CCS), tisztított EBITDA (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) egyszeri tételek nélkül 496 millió eurót tett ki. A cég nyeresége 2023-ban a 2022-es szinten maradt, annak is köszönhetően, hogy 2023-ban nem kellett pótlólagos nyereségadót fizetni.

A bevételek elérték a 40,6 milliárd eurót, ami 15,5 százalékkal alacsonyabb, mint 2022-ben volt. A kiadások 14,5 százalékkal 3,75 milliárd euróra csökkentek.

Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatótanácsának elnöke a közleményben rámutatott: 2023-ban - az előző év piaci turbulenciái ellenére - a globális gazdaság megvetette a lábát, és a stabilitás időszakát jelezte. Az energiaárak, amelyek az ellátási problémák miatt ingadoztak, most stabilizálódtak, és hozzájárultak egy kiegyensúlyozottabb környezethez.

Kiemelte: a feltárási és kitermelési üzletágban elkerülhetetlenül bekövetkezett alacsonyabb olaj- és gázárak hatása ellenére a vállalat általános teljesítménye rugalmas maradt.

Az INA-csoport EBITDA-ja 22 százalékkal csökkent, ami az uralkodó árcsökkenési környezet miatt várható volt - mondta az INA igazgatótanácsának elnöke. Hozzátette, hogy a beruházási kiadások ugyanakkor 2023-ban elérték a 400 millió eurót, ezek elsősorban hazai befektetésekre irányultak, valamint az OMV Slovenia további 25 százalékos részesedésének megszerzésére, amellyel a vállalat Szlovéniában új, kötött piacra tett szert.

Figyelemre méltónak nevezte az olyan kulcsfontosságú projektek előrehaladását is, mint a rijekai finomítókorszerűsítés, amely 84 százalékos készültséget ért el, más folyamatban lévő növekedési projektek és hatékonyságnövelések mellett.

Emlékeztetett, hogy az INA első kereskedelmi célú naperőművének felavatása fenntartható dimenzióval bővítette a cég energiaportfólióját, jelezve a megújuló energiaforrások felé történő stratégiai elmozdulást. A termékpiacok fellendülése nyilvánvaló volt: a teljes értékesítés 8 százalékkal nőtt, a kiskereskedelmi értékesítés pedig figyelemre méltó, közel 20 százalékos növekedést ért el, ami a megnövekedett keresletnek és a virágzó turisztikai szezonnak tulajdonítható - tette hozzá.

"Az INA stabil működésével és szilárd pénzügyi helyzetével továbbra is elkötelezett az előttünk álló bonyolult helyzetek kezelésében, és megragadja a további fejlődés és növekedés lehetőségeit" - húzta alá Ortutay Zsuzsanna.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!