Nyolc hónapja nem mért csúcson a brit gazdaság aktivitása

Gazdaság, 2024.02.05

Nyolchavi csúcson kezdték az évet a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor erősödő teljesítményének köszönhetően.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) hétfőn ismertetett végleges felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban 52,9-re emelkedett a decemberi 52,1-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 52,9-es januári kompozit adat - amely tavaly május óta a legmagasabb - a brit üzleti szektor teljesítményének egyre nagyobb ütemű növekedésére vall.

Ennek hajtóerejét azonban kizárólag a szolgáltatások adják, a feldolgozószektor beszerzésimenedzser-indexe ugyanis januárban 47,0 volt a decemberi 46,2 után, vagyis a javulás ellenére változatlanul a brit gyáripar aktivitásának visszaesését jelzi.

A szolgáltatási ágazat BMI-mutatója ugyanakkor a decemberi 53,4-ről 54,3-ra - szintén nyolchavi csúcsra - emelkedett januárban.

Az S&P Global/CIPS-felmérés szerint a brit vállalati szektor a kilátásokat is egyre derűlátóbban ítéli meg: a vizsgálatba bevont vállalkozások 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő tizenkét hónapban üzleti aktivitásának élénkülésére számít, és mindössze 12 százalék tart az aktivitás gyengülésétől.

A felméréshez fűzött elemzés hangsúlyozza, hogy tavaly április óta most a legkedvezőbb az üzleti kilátások megítélése a brit vállalati szektorban.

Londoni elemzői vélemények szerint azonban továbbra sem lehet kizárni a recessziót a brit gazdaságban, különös tekintettel arra, hogy októberben 0,3 százalékkal visszaesett havi összevetésben a brit hazai össztermék (GDP), és 0,2 százalékos GDP-csökkenést mértek a novemberrel zárult három hónapban is.

Novemberben 0,3 százalékkal nőtt ugyan a GDP-érték az előző hónaphoz képest, de ha a hazai össztermék októberhez hasonlóan decemberben is csökkent, az egyöntetű számítások szerint a recesszió beálltát jelentené a brit gazdaságban.

A brit hazai össztermék 2023 harmadik negyedévében 0,1 százalékkal csökkent, és ha a tavalyi negyedik negyedév egészében is visszaesett, az azt jelentené, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba került.

Technikai recesszió a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben visszaesik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!