Nyolcadik hónapja töretlen volt a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése októberben

Gazdaság, 2020.10.31

Nyolcadik hónapja töretlen volt a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése októberben, miközben a szolgáltató szektor fokozott ütemben bővült a hónap elejére eső ünnepi munkaszünet kedvező hatására.

A szombaton közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 51,4 pontra mérséklődött októberben. Elemzők 51,3 pontra számítottak a szeptemberi 51,5 pont után. A feldolgozóipari BMI októberben immár a nyolcadik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött.

A termelésre vonatkozó részmutató ugyan szeptemberhez képest 0,1 ponttal enyhült, ám az októberi 53,9 pontos eredmény továbbra is a termelés lendületes növekedését jelzi. Az új megrendelések állománya az előző hónappal megegyezően 52,8 ponton állt októberben, ezzel immár hatodik hónapja maradt növekedési pályán.

A gazdasági helyreállás egyenetlenségére utal mindazonáltal, hogy a feldolgozóipari kisvállalatok októberi BMI-je szeptemberről 0,7 ponttal visszaesve az 50 pontos küszöb alá csúszott. A nagyvállalatok részindexe ezzel szemben 52,6 ponttal változatlanul erős növekedésről tanúskodott. Csao Csing-ho, a statisztikai hivatal vezető szakértője az adatokhoz mellékelt közleményben kiemelte: a feldolgozóipari kisvállalatok új megrendeléseinek állománya októberben szembetűnően alacsonyabb volt a szektor egészében mért szintnél, ami az elégtelen piaci keresletre utal a kisvállalatok esetében.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban folytatódott a markáns javulás októberben. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a nyolcadik hónapja emelkedve 56,2 pontra erősödött a szeptemberben mért 55,9 pontról. Az adat 2013. novembere óta a legerősebbnek számít, akkor 56,3 pontot mértek.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 0,3 ponttal 55,5 pontra nőtt. Az október első nyolc napjára eső, a nemzeti ünnep, valamint az őszközép ünnep miatt munkaszünet további lendületet kölcsönzött a szektor helyreállásának - mutatott rá Csao, hangsúlyozva: a fogyasztók körében javult az utazási és fogyasztási kedv.

Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex az elmúlt két hónapban változatlan 60,2 pontról 59,8 pontra mérséklődött.

Az üzleti várakozások részindexe szeptemberről 0,1 ponttal gyengülve 62,9 ponton állt októberben, a feldolgozóiparon kívüli vállalatok a piac jövőjét illető növekvő optimizmusát tükrözve. A részmutató a múlt hónaphoz képesti enyhe visszaesését az építőipari vállalatok körében mért várakozások javulásának gyengülése okozta, miközben a szolgáltató szektorban a derűlátás javulása változatlan maradt.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 55,3 pontra bővült a szeptemberi 55,1 pontról.

Kína gazdasági helyreállása a harmadik negyedévben tovább gyorsult: a növekedés mértéke 4,9 százalékra emelkedett a második negyedévben mért 3,2 százalékról. A koronavírus-járvány bénító hatásaira az ország gazdasága az év első három hónapjában 6,8 százalékkal zsugorodott. A Világbank előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idei évben 2 százalékos növekedést érhet el, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Kína a G20-as országcsoport egyetlen, gazdasági növekedést elérő országa lehet az idén. Az IMF októberben 1,9 százalékra növelte előrejelzését a kínai GDP idei növekedésére vonatkozóan, 2021-re pedig 8,2 százalékos bővülést valószínűsít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!