Októberben 0,1 százalék volt az infláció Japánban

Gazdaság, 2021.11.19

Októberben 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison Japánban a belügyi és kommunikációs minisztérium statisztikai intézetének pénteken publikált adatai szerint.

A fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek októberben éves bázison a szeptemberi 0,2 százalékos éves emelkedés után.

Az élelmiszerárak nélküli maginfláció 0,1 százalékos volt októberben, ugyanannyi mint szeptemberben.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak szezonális kiigazítással 0,3 százalékkal csökkentek októberben, az élelmiszerárak nélkül pedig 0,1 százalékkal csökkentek.

Az élelmiszerárak emelkedése 0,5 százalékra lassult októberben a szeptemberi 0,9 százalékról, a háztartási berendezéseké pedig 0,9 százalékra 1,7 százalékról. Felgyorsult az árak csökkenése a közlekedési és a távközlési díjak esetében, októberben 7,5 százalékos, előtte pedig szeptemberben 6,4 százalékos volt az éves csökkenés.

Felgyorsult az áremelkedés az üzemanyagok és a közüzemi díjak esetében, októberben 6,4 százalékos volt az éves emelkedés a szeptemberi 4,4 százalék után. A kulturális és rekreációs szolgáltatások ára októberben 4,3 százalékkal emelkedett éves bázison, szeptemberben pedig 3,3 százalékkal.

A maginfláció októberben már a második hónapja emelkedett Japánban. Előtte, augusztusban és júliusban egyaránt 0,2 százalékos volt a csökkenés. Májusban és júniusban 0,1 és 0,2 százalék volt a maginfláció, Előtte pedig tavaly márciusig visszamenőleg végig negatív, ami decemberben egészen mínusz 1,0 százalékig is elment.
https://www.stat.go.jp/english/data/cpi/1581-z.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!