Októberben 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelem Csehországban

Gazdaság, 2021.12.06

Éves összehasonlításban októberben 5,6 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban a szeptemberi 3,7 százalékos növekedés után - közölte a cseh statisztikai hivatal hétfőn Prágában.

A mostani helyzettel ellentéteben a tavaly októberi adatokat jelentősen befolyásolta, hogy a koronavírus elleni óvintézkedések következtében számos üzlet nyitvatartása korlátozva volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a naptári hatásoktól megtisztítva 1,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelem októberben.

Míg a tavalyi év jelentős részében a cseh lakosság csak az internetes üzletekben tudott vásárolni, s ezért azok forgalma gyorsan növekedett, az idén a hagyományos üzlethálózat forgalma növekszik gyorsabban - mutattak rá a statisztikusok. A tavalyi évhez viszonyítva az idén a legnagyobb mértékben - mintegy 40 százalékkal - a ruházatot és lábbeliket árusító boltok forgalma emelkedett. Az internetes üzletek forgalma októberben 3,7 százalékkal nőtt.

Októberben az iparcikkek forgalma éves szinten 11,9 százalékkal, az üzemanyagok forgalma 15 százalékkal emelkedett. A sportfelszerelésekre 21,8 százalékkal költöttek többet a csehek, mint egy éve, a kozmetikai cikkek forgalma 10 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszerekre fordított kiadások viszont 1,7 százalékkal visszaestek. Ezek a naptári kilengésektől megtisztított adatok, az idei októberben egy munkanappal több volt, mint tavaly.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!