Októberben felgyorsult az éves infláció Csehországban

Gazdaság, 2023.11.10

Októberben 8,5 százalékra emelkedett az éves infláció Csehországban a szeptemberi 6,9 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken Prágában.

A csehországi infláció nyolc hónapnyi csökkenés után emelkedett újra. A statisztikai hivatal rámutatott: az októberi adatot befolyásolta a tavaly októberben a kormány által elrendelt különleges áramár, ennek hatását kiszűrve a mostani októberi infláció 6 százalék alatt lett volna.

Havi összehasonlításban októberben 0,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint szeptemberben.

"Az éves októberi infláció felgyorsulását 8,5 százalékra alapvetően az okozta, hogy tavaly a kormány által elrendelt rendkívüli takarékos áramárat árcsökkentésnek vettük. Ha ezt az áramárat nem vettük volna figyelembe, az októberi infláció 5,8 százalék lett volna" - mondta Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója a sajtótájékoztatón.

Az októberi drágulást elsősorban a lakhatási költségek emelkedése (16,3 százalék) okozta, ezt az élelmiszerek és az üdítő italok drágulása követi.

A termékek árai éves összehasonlításban 10,1 százalékkal, míg a szolgáltatásoké 6,1 százalékkal emelkedtek.

A tavalyi évhez viszonyítva 4,3 százalékkal lettek olcsóbbak a személygépkocsik, míg az üzemanyagárak 7,3 százalékkal csökkentek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!