OTP Ingatlanpont: a fővárosban az első fél évben több mint 5 százalékkal bővült az átadott újépítésű lakások száma

Gazdaság, 2022.08.11

Az év első hat hónapjában a fővárosban 3020 újépítésű társasházi lakást adtak át, ami több mint 5 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakához képest, a trend várhatóan nem törik meg az év második felében sem - közölte az OTP Ingatlanpont az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.

A rendelkezésre álló projektinformációk alapján további 3940 lakás átadása várható az év végéig, így idén csaknem 7000 ingatlannal bővülhet a fővárosi ingatlanállomány, amely csaknem harmadával több, mint a 2021-ben átadott lakások száma.

Arra is kitértek, hogy az idei első félévben a legtöbb, 1050 újlakást a főváros XIII. kerületében adták át, ezt követi a IX. kerület. Az élmezőny várhatóan nem változik az év végére sem, csaknem minden harmadik lakást a XIII. kerületben adhatnak át idén, a IX. kerület a torta 12 százalékáért felel.

Emlékeztetnek, az öt százalékos lakásáfa már nemcsak az idei év, hanem a 2024 végéig megszerzett építési engedélyek esetében is érvényesíthető, emellett a Babaváró hitel, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), valamint a csok-hitel kamattámogatása is elérhető lesz még jövőre.

Az OTP Ingatlanpont szerint ez jó hír az újlakás-piac szereplőinek, különösen a beruházói-fejlesztői oldal képviselőinek, akik az elmúlt félévben az elszálló anyagköltségek, a növekvő infláció és a szomszédban dúló háború miatt egyre óvatosabbá váltak. Nekik a meghosszabbított határidővel nem kell kapkodniuk az energetikai szabályok miatt is időigényesebb építési engedélyeztetési folyamat miatt.

A közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, aki elmondta a támogatások meghosszabbításának az újlakás-piac keresleti és kínálati oldala egyaránt haszonélvezője, noha hozzá kell tenni, hogy a pozitív hatást vevői oldalon a magas kamatok erősen ellensúlyozzák, ráadásul minden jel szerint az új építésű ingatlanok árnövekedése is legfeljebb csak mérséklődhet a jövőben. A növekvő telek- és építőanyagárak, a szakemberhiány és az ezek miatt egyre nehezebben tartható kivitelezési határidők következtében ugyanis árcsökkenés csak a beruházók hozamának kárára lehetséges. A szakember ugyanakkor jelezte, a jelenlegi inflációs környezet az új lakásokat hosszú távú befektetési lehetőségként értékeli fel, és erre erősítenek rá az új ingatlanok kedvező energetikai besorolásával, modern gépészetével és minőségi szigetelésével együtt járó alacsonyabb rezsiköltségek is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!