OTP Ingatlanpont: a rozsdaövezeti lakások nagy vonzereje a visszaigényelhető áfa

Gazdaság, 2022.05.26

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 11:14 órakor kiadott, OTP Ingatlanpont: a rozsdaövezeti lakások nagy vonzereje a visszaigényelhető áfa című anyagunk 2. bekezdését a közlő az eredetihez képest pontosította. A mondat helyesen:


Felhívták a figyelmet arra, hogy a Rozsdaövezeti Bizottság április végi döntése nyomán négy újabb budapesti ingatlan, h á r o m XI., e g y X. kerületi terület kapott rozsdaövezeti akcióterület besorolást, így már hat fővárosi lokációban indulhatnak új ingatlanfejlesztési projektek.


Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a pontosításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - OTP Ingatlanpont: a rozsdaövezeti lakások nagy vonzereje a visszaigényelhető áfa

Budapest, 2022. május 26., csütörtök (MTI) - A visszaigényelhető áfatartalom az egyik nagy vonzereje a rozsdaövezeti lakásoknak, amelyek közül egy tipikus 1,4 millió forintos négyzetméteráron megvásárolható 50 négyzetméteres újlakásnál a visszaigényelhető áfa körülbelül 3,3 millió forint, annyi, mint ami egy gépesített konyha kiépítéséhez vagy akár egy garázs vásárlásához is fedezetet nyújthat - közölte az OTP Ingatlanpont csütörtökön az MTI-vel.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Rozsdaövezeti Bizottság április végi döntése nyomán négy újabb budapesti ingatlan, három XI., egy X. kerületi terület kapott rozsdaövezeti akcióterület besorolást, így már hat fővárosi lokációban indulhatnak új ingatlanfejlesztési projektek.

Kiemelték, a visszaigénylést az ingatlan új tulajdonosa kezdeményezheti a Magyar Államkincstáron keresztül, de fontos szem előtt tartani, hogy visszamenőlegesen nem lehetséges a visszatérítés. Ezáltal a lakásár azon részére, amelyet azelőtt fizettek ki, hogy az adott területet rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánították volna, nem igényelhető az áfavisszatérítés.

A jelenlegi szabályozás szerint 2021. szeptember 1-jétől a rozsdaövezeti lakásvásárlások 5 százalékos általános forgalmi adó tartalmára visszatérítési támogatást lehet igényelni. Az Áfa törvény szerint azon lakásoknál lehet élni ezzel a lehetőséggel, amelyeket rozsdaövezeti akcióterületen létesített, többlakásos lakóingatlanban alakítottak ki vagy fognak kialakítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!