Palkovics: Magyarországnak van elegendő vize

Gazdaság, 2022.07.03

Magyarországnak van elegendő vize, de nem mindegy, hogy a vízkészlettel hogyan bánunk - emelte ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter szombat este Győrben, a Víz, amit akartunk elnevezésű ünnepségen.

Víz, amit akartunk címmel ünnepség és együttműködési megállapodás aláírása Győrben A tárcavezető az Insula Magna programot, valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium szerkezetét (TIM) bemutató előadásában kiemelte: a Szentendrén és Solymáron kialakult vízellátási gondokat technológiai probléma okozza, nem az, hogy nincs elég víz.

A miniszter a 2021-ben indult Insula Magna programról elmondta: az a felelősségünk, hogy legyen újra víz a Szigetközben és a Csallóközben.

A program jövőképe az, hogy a Szigetköz ökoszisztémája olyan legyen, mint az 1800-as évek elején volt, csak más funkcionalitással - szögezte le.

Kifejtette: a programmal azokat a lehetőségeket is próbálják megmutatni, a vizet miként lehet fenntartható módon használni a sportban, a turizmusban, az innovációban, vagy a kutatásban.

Palkovics László kiemelte, hogy a Szigetköz és a Csallóköz deltája egy "csoda" a világban, a lehetőségeit pedig értelmes módon kell kihasználni.

A programot az Európai Unió és a kormány is támogatja - mondta.

Hozzátette, hogy a szlovák féllel is kiváló az együttműködés, a politikai támogatás "abszolút létezik".

Palkovics László beszélt arról is, hogy a TIM-nek két központi tevékenysége van. Az egyik a technológiához való hozzájárulás, mivel Magyarország egy high-tech ország. Kilenc technológiai platform működik, ezek között szerepel a fenntarthatósági technológiai platform.

A másik központi tevékenység az iparfejlesztés, hiszen nem mindegy, hogy milyen módon fejlődik az ország. Éppen ezért ide tartozik a környezetvédelem és a klímapolitika is - mondta.

Az ünnepségen a TIM részéről Palkovics László együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetemmel és a felsőoktatási intézményt működtető Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal. A dokumentumot az egyetem részéről Filep Bálint elnök, az alapítvány részéről pedig Knáb Erzsébet kuratóriumi elnök látta el kézjegyével.

Palkovics László a dokumentumról elmondta, hogy a TIM minden olyan komoly technológiai ipari céggel, szervezettel köt megállapodást, amely a következő négy évre "rendezi a viszonyokat" és ezek között a modellváltó egyetemek komoly szerepet töltenek be.

Hozzátette, hogy a jövőben a helyi ipar képviselőivel is aláírnak ilyen megállapodást.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta, hogy a véneki torkolati műtárgy elkészültével a Mosoni-Duna újra megtelt vízzel, a beruházás a térség szoros összekapcsolódására példa.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megye kormánymegbízottja azt emelte ki, hogy a megyeszékhely számára meghatározó fejlődést jelent a Mosoni-Duna vízszintje, ugyanakkor Magyarország számára még vannak kihívások.

Hozzátette: három, vagy négy műtárggyal az Öreg-Duna medre az ország legnagyobb édesvízi tározója lehetne.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Víz, amit akartunk címmel ünnepség és együttműködési megállapodás aláírása Győrben Víz, amit akartunk címmel ünnepség és együttműködési megállapodás aláírása Győrben Víz, amit akartunk címmel ünnepség és együttműködési megállapodás aláírása Győrben Víz, amit akartunk címmel ünnepség és együttműködési megállapodás aláírása Győrben Víz, amit akartunk címmel ünnepség és együttműködési megállapodás aláírása Győrben Víz, amit akartunk címmel ünnepség és együttműködési megállapodás aláírása Győrben
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!