Patai Mihály: az infláció elleni küzdelem az első számú prioritás

Gazdaság, 2021.10.28

A monetáris tanács álláspontja változatlan a júniusban elindított monetáris politikai fordulat óta abban, hogy az infláció elleni küzdelem a jegybank egyes számú prioritása - mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a BÉT50 konferencián csütörtökön, Budapesten.  

Az 50 sikeres magyarországi vállalat történetét bemutató kiadványról elnevezett rendezvényen Patai Mihály kiemelte: az inflációs nyomás sokkal komolyabb, mint ahogy fél évvel, egy évvel ezelőtt gondolták.

Az 5 százalék feletti magyar inflációs mutató beleillik a világtendenciákba, az Amerikai Egyesült Államokban 5 százalékos, Németországban 4 százalékos mutatókat mérnek - idézte fel.

Az inflációs nyomást a nagy jegybankok továbbra is átmenetinek gondolják, a hivatalos bejelentések utáni kötetlen beszélgetések alkalmával azonban már nem ilyen határozottak az álláspontok - jelezte. Az ellátási láncok akadozásai, amikor bizonyos termékek nem érhetők el, elkerülhetetlenül az árak emelkedéséhez vezetnek - tette hozzá utalva arra, hogy egyelőre Magyarországon az Egyesült Államokkal szemben még kevésbé érezhetők az ellátási zavarok.

Patai Mihály hangsúlyozta: a jövő megnyeréséhez elengedhetetlen a tőkepiac fejlesztése, nemzetközi tendencia, hogy növekszik a nem banki pénzügyi szektor a jelentősége. Magyarországon az utóbbi években nagyon sokat fejlődött a tőkepiac, ennek a következő stádiuma a Budapesti Értéktőzsde tőzsdei bevezetése lesz - mondta.

Azok a társadalmak tudnak sikeresek lenni, amelyek a digitalizációra, a tudásra épülnek és a zöld kihívásokat megfelelően kezelik - hangsúlyozta. Azt is hozzátette, hogy a jegybank negyedik mandátuma a gazdaság zöldítése, és ezt a feladatát nagyon komolyan veszi a központi pénzintézet.

Az alelnök beszélt arról is, hogy a járvány utáni gazdasági helyreállás hitelalapú volt, amelyben a vállalati beruházások igen fontos szerepet játszottak. A jegybank 10 ezer milliárd forintos tőkeinjekcióval ösztönözte a gazdaságot a növekedési hitelprogramján, kötvényprogramján és állampapírvásárlásokon keresztül; ez az uniós jegybankok között átlag feletti aktivitást jelent.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a konferencián elmondta: a BÉT50 kiadvány arról szól, hogy vállalatvezetők hogyan valósítják meg álmaikat, ezeket a sikertörténeteket érdemes széles körben ismertetni.

Egyre bővül a tőzsdeképes középvállalatok köre, miközben 2016-ban 300 ilyen vállalatot lehetett azonosítani, tavaly már 500 cég felelt meg a feltételeknek - emelte ki.

A tőzsde stratégiájának igen fontos eleme a tőzsdére lépés mellett a zöld szempontok érvényesítése, szeretnék segíteni a BÉT-en jegyzett vállalatokat abban, hogy a környezet érdekében tett erőfeszítéseik láthatóvá váljanak - mutatott rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!