Pénzügyminisztérium: a gépipar területén is erősödhetnek a magyar-kazah kapcsolatok

Gazdaság, 2023.09.25

Az energetika, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság és a felsőoktatás után újabb fontos ágazatban, a gépipar területén is erősödhetnek a magyar-kazah kapcsolatok - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a tárca közleménye szerint hétfőn, miután hivatalában fogadta a kazah gépipari szövetség elnökét, Meiram Pshembayevet.

A pénzügyminiszter kiemelte: Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, hazánk fontos stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben, és jelentősen hozzájárul hazánk energiabiztonságának növeléséhez.

Magyarország 1991-ben elsőként ismerte el Kazahsztán függetlenségét, a 2010-ben meghirdetett Keleti nyitás politikájának azóta Kazahsztán tekintetében is kézzelfogható eredményei vannak - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, aki a Magyar-Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

Varga Mihály kiemelte: a két ország áruforgalma 60 százalék feletti mértékben nőtt az idei év első felében, míg a Kazahsztánba irányuló magyar export közel 20 százalékkal erősödött. Magyarország legfőbb exportterülete a gyógyszeripar, de a zöldgazdaság, a vízipar, a mezőgazdaság, az energetika és az egészségipar terén látunk még jó lehetőségeket - részletezte a miniszter. Mint mondta: a mostani megbeszélésen áttekintették az együttműködés lehetőségét a gépipari gyártás és kutatás-fejlesztés területén, amelyhez jó alapot ad a modern technológiákat alkalmazó és erős alapokkal bíró magyar ipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!