Planet 2021 - MNB-alelnök: a fenntarthatóság problémája a pénzügyi szereplőket sem kerüli el

Gazdaság, 2021.11.30

Azonnali fenntarthatósági fordulatra van szükség, a világgazdaság növekedési modellje ugyanis már rövid távon sem tartható fenn, és ez a pénzügyi rendszer szereplőire, illetve a gazdaság egészére kihat - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Kiemelte: a jelenlegi gazdasági prosperitásnak egyre súlyosabb ára van, így az éghajlatváltozás, az egyenlőtlenségek, az adósságok.

Az emberiség 70 százalékkal több energiát használ fel évente, mint amennyit a Föld ez idő alatt megtermel, napjainkban az emberiségnek körülbelül 1,7 Földre lenne szüksége a jelenlegi életszínvonala és népességszáma mellett - húzta alá.

Megjegyezte, hogy a fenntarthatatlanságra a migráció és a fejlett országokon belül egyre növekő egyenlőtlenségek is rámutatnak.

Az alelnök elmondta azt is, hogy a járvánnyal szemben helyesen védekezett a világ, de ez a pénzügyi egyensúly feladásával járt, amit "minél hamarabb helyre kell állítani".

Kandrács Csaba kifejtette: a növekedési korlátok átlépéséhez innovációra és digitalizációra van szükség; ebben viszont Európa világviszonylatban lemaradt, valamennyi nagy technológiai vállalat az Egyesült Államokból vagy Kínából származik. Ennek ellenére meg kell találnia mind Magyarországnak, mind a régió egészének azokat a területeket, amelyeken sikeres lehet a digitalizációban, ahogy tette ezt Észtország is - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy jelenleg a világban pénzügyi forradalom zajlik, amelyben a jövő a digitális jegybanki pénz felé mutat.

Emlékeztetett arra: a jegybank elsődleges célja, az árstabilitás veszélyeztetése nélkül támogatja a kormány környezeti fenntarthatósági politikáját is a gazdaságpolitika mellett.

Mathias Cormann, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára azt hangsúlyozta, hogy a bolygónak sürgősen szüksége van ambiciózusabb, hatékonyabb és globálisan koordináltabb cselekvésre az éghajlváltozás fényében.

Egyre több ország vállalja 2050-re a globális nettó zéró kibocsátási cél kitűzését, ami ösztönzőleg hat - jegyezte meg. A jelenlegi nemzeti vállalások, ambíciószintek ugyanakkor nem elegendőek ahhoz, hogy harminc év múlva a meghatározott célt el lehessen érni - figyelmeztetett.

Az OECD szívesen dolgozik Magyarországgal is együtt abban, hogy megfelelő természetközeli megoldásokat használjanak az önkormányzatok, hozzásegítsék az önkormányzatokat a zöld pénzekhez - mutatott rá.

António Guterres, az ENSZ főtitkára elmondta, hogy Közép-Európa fontos szerepet játszhat egy fenntarthatóbb világ építésében azáltal, hogy megosztja tapasztalatait és tudását, illetve partnerségeket kovácsol.

Beszélt arról is, hogy közösen kell cselekedni a túlélés érdekében; meg kell változtatni az előállítás és a fogyasztás módjait, nem fenntartható ugyanis az, ahogy már a járvány előtt is élt az emberiség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!