PM: a 60 éves PEMÜ ma is jó válaszokat ad a kihívásokra

Gazdaság, 2019.09.06

Az idén 60 éves PEMÜ jól tud válaszolni a munkaerőpiaci és a fejlesztési kihívásokra - mondta a műanyagipari zrt. jubileumi ünnepségét köszöntve Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Piliscsabán.

A cég a kétkezi munka területén igyekszik megtalálni azokat a foglalkoztatási módokat, amelyek alkalmazásával minél több embernek tud munkát adni, ugyanakkor a fejlesztésekre is nagy hangsúlyt helyez - mondta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a vállalat Magyarország meghatározó cégeivel áll napi kapcsolatban, ami jelzi, hogy kiegyensúlyozott szakmai tevékenységet végez.

Az ország gazdasági növekedése meghaladta az 5 százalékot, ebben komoly szerepük van a PEMÜ-höz hasonló cégeknek - fogalmazott. Felidézte: 2010 óta a munkaerőpiacon közel 800 ezren helyezkedtek el, a feldolgozóipar több mint 200 ezer foglalkoztatottal járult hozzá a növekedéshez.

A kormányzat részéről az egyik legfontosabb teendő a munkaerőpiaci tartalékok feltárása - hívta fel a figyelmet -, és ezt segíti a kormány munkaerőpiaci reform programja, amely a munkaügyi hivatalok hatékonyságát növeli, és amellyel a munkaerő-kiközvetítést szeretnék erősíteni. Eddig 10 megyére terjesztették ki, szeptember végétől pedig további öt megyét vonnak be, köztük Pest megyét. A programnak köszönhetően eddig több mint 30 ezer embert sikerült kiközvetíteni a versenyszférába, de a vállalatokkal való kapcsolattartás hatékonyságát is tovább kívánják növelni.

Emellett az is látszik - folytatta az államtitkár -, hogy szükség van a vállalati képzések bővítésére, ezért a reformprogram keretében egyeztet erről a Pénzügyminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Előbb mintaprojekt keretében, majd a cégek javaslatai alapján az egész országban indulhatnának a célirányos képzések - tette hozzá.

A PEMÜ Műanyagipari Zrt.-t 1959-ben alapították. A nyilvános cégbeszámoló szerint a társaság 2018-ban mintegy 280 millió forint adózott eredményt ért el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!